Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2010-09-17 07:00:00 • 6 min lezen

Plants & Animals / 16 september 2010

De indierockband Plants & Animals is een van de hippe bandjes “to watch”. In Canada kregen ze al bekendheid met hun debuut ‘Parc Avenue’ Met hun tweede: ‘La la land’ gaan ze het ook in Europa proberen. Drummer/zanger Matthew ‘The Woodman’ Woodley vertelt hoe.

Met ‘Parc Avenue’ wist Plants & Animals diepe indruk te maken op bladen als Pitchfork en Prefix. Ook werd Plants & Animals in 2009 genomineerd voor de Polaris Music Prize en Juno Awards. Hun warme klanken en mix van folk, klassiek en psychedelische rock zijn moeilijk in een bepaald genre onder te brengen. Toch gaat daar met ‘La la land’ verandering in brengen. “Ons nieuwe album is harder en meer gitaar georiënteerd” vertelt Matthew. “Het is ook een heel ander album dan ‘Parc Avenue’.  Toen we dat maakten hadden we nog niet eens getourd. We gingen ‘on the road’ met slechts twee gitaren en een drumstel. Tijdens het touren zijn de nummers een eigen leven gaan leiden en kregen ze ook een ‘vollere’ sound. In die tijd legden we ook de basis voor ons tweede album dat veel harder klinkt en veel meer rock ’n roll”.

Plants & Animals is het product van drie jeugdvrienden uit Canada die besloten om samen muziek te gaan maken. “Warren en ik zijn opgegroeid in Halifax. We ontmoetten elkaar op de middelbare school. Omdat we allebei muziek maakten was er meteen een klik. Warren ontmoette Nic (Nicolas Basque) op het Conservatorium. Toen we klaar waren met onze studie was er maar een optie: een rockband formeren en dat deden we. We vonden Plants & Animals een mooie naam omdat het iets psychedelisch had, iets ongrijpbaars, bijna als een hoofdstuk in een kinderboek. De band is constant in ontwikkeling geweest: we begonnen met puur instrumentaal met losse liedjesstructuren, om thema’s heen gebouwd tot epische folk muziek. ‘La La Land’ heeft ook die magie behouden alleen is het meer rock georiënteerd”.

‘La La Land’ werd zowel in de thuisstudio van de band ‘The Treatment Room’ in Montreal opgenomen als in Studio La Frette in Parijs. “Parijs was een bijzondere ervaring. We zaten in Studio La Frette, voorheen een oude villa met in de kelder een geweldige opnamestudio, erg inspirerend moet ik zeggen. We hebben er daar heel wat liters wijn doorheen gejast haha. De opnamen in Montreal vonden plaats in december, vlak voor Kerst, dus ook de rum cokes vloeiden rijkelijk. Sommige mensen vragen wel eens wat er schuilt achter de titel ‘La La Land’. Ik zou zeggen een ‘state of mind’ een gemoedstoestand, een surrealistisch gevoel wat moeilijk in woorden te omschrijven is”. Het nummer waar Matthew het meest mee heeft is ‘Mama Papa’. “Het is een song die een lange voorbereiding nodig heeft gehad. We hebben het eerst in Montreal opgenomen en daarna ‘bijgeschaafd’ in Parijs om het daarna in Montreal weer opnieuw op te nemen. Uiteindelijk kwam er een soort 80’s klinkend nummer uit en dat was eigenlijk de enige versie waar we echt achter stonden. Muziek is echt heel erg onvoorspelbaar. Soms werkt het meteen en het komt ook voor dat we er dagen aan zitten voor het goed is. Gelukkig maar dat er zoveel magie aan muziek kleeft. Anders was ik echt al lang geleden wat anders gaan doen”.

Plants & Animals staat op 19 september 2010 in Tilburg op het Incubate Festival.

Deel via social media: