Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2011-10-28 07:00:00 • 8 min lezen

Russian Red

De Spaanse Lourdes Hernández brak een paar jaar terug in Spanje door met haar broeierige folk-popliedjes. Nu gaat ook de rest van het Europese continent in de ban raken van deze jongedame met haar warme stem.

Achter de naam Russian Red schuilt geen band, maar de singer/songwriter Lourdes Hernández. Spaanse van origine en een heldin in eigen land, maar wel met Engelstalige songs.  Folkpop is de stijl maar dan wel met een scherp randje. Als Lourdes zingt dan gaat ze daar helemaal in op en brengt ze het kippenveleffect definitief over. Zeker in Paradiso waar de zangeres haar eerste Nederlandse concert geeft, in aanwezigheid van ook veel Spaanse fans. 

Waarom zingt ze in het Engels? vraag je je af, al heeft het album wel de titel ‘Fuerteventura’ meegekregen. De enige Spaanstalige song die de jonge zangeres die avond brengt valt zeker goed in de smaak. “Ik ben van jongs af aan al in aanraking geweest met Engelstalige muziek. The Beatles was de eerste groep die me kippenvel bezorgde. Het enige wat ik wilde was ook ooit zulke liedjes schrijven. Toen voelde ik al een passie voor het Engels en begon ook in die taal te componeren” aldus Lourdes Hernándes op de avond van haar Parariso concert dat de dag erna ook nog gevolgd zou worden door een optreden in Rotown, Rotterdam.

Russian Red heeft een prachtige stem waarmee ze menigeen kan vervoeren. Ze zou wel eens een hele grote naam kunnen worden, maar dan moet ze zich wel meer op het Europese vasteland gaan richten. In landen als Mexico, Venezuela en Colombia is senorita Hernández al een grote naam. Ze kan er , net als in thuisland Spanje, nog moeilijk over straat zonder herkend te worden. Hier kan ze ongestoord langs de Amsterdamse grachten kuieren, zonder dat ook maar iemand is die haar om een handtekening vraagt of met haar op de foto wil. “Ik vind dat helemaal niet erg” zegt ze. “Het is ook wel fijn om even anoniem te zijn en je eigen gang te kunnen gaan. Ik moet hier helemaal van de grond af beginnen en dat zie ik als een uitdaging”.

Russian Red is alweer een paar jaar bezig in de muziek. Haar entree maakte ze in 2008 met de release van haar debuutalbum ‘I Love Your Glasses’. Ze zette zichzelf er goed mee op de kaart. Door haar warme, soms fragiele stem wordt ze in een adem genoemd met artiesten als Feist, Regina Spektor en Emiliana Torrini. ‘Fuerteventura’ is het tweede album van Russian Red. Het werd in Glasgow opgenomen met leden van Belle & Sebastian. Het staat vol met ontwapenende liedjes over bijvoorbeeld Quentin Tarantino en Nick Drake. “mensen vragen me wel eens waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Dan antwoord ik: uit mijn leven, maar vooral uit dingen die geweest zijn en als herinneringen achterbleven.  De melodie is even belangrijk als de tekst en de basis is vaak akoestisch getint.

‘Fuerteventura’ klinkt toch anders dan ‘I Love Your Glasses’. “Zie het als een logisch gevolg, een persoonlijke groei. Ik heb de laatste drie jaar veel meegemaakt en dat komt terug in mijn muziek. Veel van de liedjes op ‘Fuerteventura’ zijn onderweg naar en van optredens ontstaan. Daarom ademen ze ook verschillende gemoedstoestanden uit. Zie het als een soort leerproces waar ik doorheen ben gegaan”. En daar leerproces is nog lang niet voorbij. Lourdes wil graag steeds meer mensen bereiken met haar muziek en luisteren naar de verhalen van mensen die haar liedjes koesteren. “Ik kijk erg uit naar de tijd die nu komen gaat.  De wereld ligt open voor me en ik ga met volle teugen genieten van alles wat er op mijn pad komt”.

Deel via social media: