Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2011-08-20 07:00:00 • 9 min lezen

Säkert / 16 augustus 2011

Annika Norlin is het boegbeeld van Säkert!; internationaal beter bekend als ‘Hello Saferide’. Na eerder een paar Zweedstalige liedjes op cd te hebben gezet, komen ze nu met een nieuwe cd-release met Engelse vertalingen hiervan. Mpodia heeft het met Annika gehad over haar bronnen der inspiratie, drijfveren en natuurlijk het mooie Zweden, het land waarin alle bandleden wonen.

Kun je nog rustig over de straten van Zweden lopen nadat Annika 2 Grammis heeft gewonnen en de formatie Säkert! internationaal door is gebroken?

Wij leven allemaal in het noorden van Zweden, in een stadje genaamd Umeå. Umeå is geweldig, omdat niemand er om geeft als je Grammis hebt gewonnen of als je op de cover van een magazine staat. Iedereen heeft zoiets van: “leuk, je bent aan het spelen. Laten we nu over echte dingen praten, zoals vogelspotten en met een fiets de heuvel op rijden tot je moet overgeven.” Ik ben in geen van deze dingen ooit erg goed geweest, dus dat helpt mij om nuchter te blijven.

Jullie nieuwste album (‘Säkert! på engelska’) maakt een melancholische indruk; wat is jouw manier van leven?

Ik denk dat elk person iets van melancholie in zichzelf heeft. Ik probeer de melancholie die ik in mij heb, te kanaliseren in mijn muziek. Op die manier kan ik de rest van de tijd vrij happy-go-lucky door het leven gaan.

Ik denk wel dat ik altijd op zoek ben naar melancholie. Voor mij gaan humor en melancholie altijd hand in hand. Het melancholische dwalen wat ik soms doe, is op een Woody Allen-achtige manier heel erg grappig. Zoals dat ik niet kan omgaan met momenten die te mooi zijn, daar word ik gek van! Op onze laatste tour gaven we een show in Gothenburg en het was een van de eerste dagen van de lente. Na het concert kwamen vrienden naar ons toe en iedereen ging naar een nachtclub toe. Ik werd jaloers op mezelf – denkende aan hoe ik over tien jaar op deze avond terug zou kijken en voelende dat ik hier en op dit moment op mijn hoogtepunt zit. Dat maakte mij melancholisch en verdrietig. Dus toen ben ik gelijk naar het hotel gegaan en herhalingen van “How I Met Your Mother” gaan kijken.

De muziek is behoorlijk gefocust op de songtekst. Waar komt de inspiratie voor deze muzikale poëzie vandaan?

Muzikale poëzie! Bedankt daarvoor. Eigenlijk werken we veel intensiever met de muziek dan met de songteksten, maar ik beschouw het wel graag als het vertellen van een verhaal, met muziek en woorden die met en tegen elkaar werken.

Ik haal mijn inspiratie uit veel dingen. Ik lees de krant voor ingestuurde advertenties, ik luister naar pratende mensen die op de bus aan het wachten zijn. Ik raak ook ontzettend geïnspireerd van vertaalde Russische poëzie, oude volksliederen en dingen waar je op het eerst gezicht van zou zeggen dat ze onmogelijk in een popliedje te verwerken zijn. Ken je die mensen die hun hele leven bezig zijn om een wiskundig raadsel op te lossen? Nou, ik ben net zo, maar dan met muzikale opgaves. In het liedje ‘Fredrik’ bijvoorbeeld. Daar was ik aan het worstelen om een goede manier te vinden om te schrijven over nette en vriendelijke mensen op een manier die revolutionair aan zou voelen. Toen het liedje klaar was, voelde ik dat de puzzel opgelost was en we door konden gaan.   

De mensen uit Nederland luisteren nog niet op grote schaal naar Zweedse muziek. Probeer je om Zweden op de kaart te zetten met deze muziek en in het specifiek met de recente album release in het Engels?

Met mijn beide projecten – Hello Saferide en Säkert – voelde ik dat ik bijna een advertentie opstelde voor mensen over de hele wereld. Mensen die dezelfde manier van denken hebben, schrijven mij wel eens e-mails. “Hallo, ik kom uit Bugwunday, ik begrijp volkomen wat je zegt.” Ik denk niet dat wij een band zijn die een heel land zal overmeesteren, ik hoop meer dat een paar Nederlanders begrijpen wat we aan het doen zijn en locaties enthousiast over ons maken om ons te boeken.

Wat kunnen we in de nabije toekomst van je verwachten?

"På engelska" komt 31 augustus uit en we zijn nu onze zomertour aan het afronden. Hierna? Ik heb eigenlijk geen idee, ik wil het liefst zo min mogelijk plannen.

Deel via social media: