Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2011-09-28 07:00:00 • 7 min lezen

Stef Broks (Textures)

Kan het beter? Het nieuwe album ‘Dualism’ van de Nederlandse metalband Textures wordt met lovende kritieken ontvangen. De band heeft India al veroverd en tourt momenteel een maand door de VS. De populariteit van de band in het binnen- en buitenland lijkt daarmee op een snel uitdijende Amerikaanse gezelligheidseter: er is geen houden aan. Kan ook niet anders als je bedenkt dat Stef Broks, de beste drummer van Nederland, deel uitmaakt van de band.

Hoe onderscheidt het nieuwe album ‘Dualism’ zich van jullie vorige albums? Het nieuwe album is wat meer ontwikkeld qua songwriting en wat volwassener. ‘Silhouettes’ (2008) is meer een conceptplaat qua nummers op zich en ‘Dualism’ is een album met afzonderlijke nummers. Voorop stond dat de songs op zich sterk moesten zijn. Verder is het album qua teksten wel een conceptplan geworden. We hebben vanuit natuurelementen geschreven wat coherent is met het menselijk wezen. Gedachtestromen, levenservaringen en alles wat daarmee te maken heeft. Ook is er wat meer geëxperimenteerd met meer rockinvloeden dan alleen metal, zoals te horen is op ‘Consonant Hemispheres’.

Jullie zijn begonnen als DIY-band. Door de groeiende populariteit lijkt het mij lastig om deze DIY-aanpak vast te houden. Eigenlijk staat de DIY-mentaliteit bij Textures nog steeds voorop. We proberen nog steeds zoveel mogelijk in eigen hand te houden. Zo is het artwork van het album en de T-shirts, het opnemen van het album en alles daarom heen door ons zelf gedaan. Ook gaan alle beslissingen eerst langs de band, voordat deze worden uitgevoerd. Uiteraard moeten we bepaalde zaken uit handen geven, aangezien dit teveel is voor ons om zelf te doen. Zo hebben we een manager die keihard werkt, maar ook alles eerst met ons doorspreekt alvorens een beslissing te nemen.

De natuur is een terugkerend metafoor in jullie songteksten. Waar komt deze fascinatie voor de natuur vandaan? We gebruiken de natuur vaak als metafoor of als thema omdat we in zekere zin meer in de natuur geloven dan in de mensheid. Iedereen in de band heeft een fascinatie voor natuur. Jochem Jacobs (gitarist) is dit jaar weer naar Noorwegen gereden om daar te wandelen en vis te vangen. Ik zit vaak op mijn fiets om van de sereniteit te genieten. Daarnaast lenen aspecten uit de natuur zich perfect om beeldtaal toe te passen zoals wij willen. Veel van onze teksten zijn multi-interpretabel en poëtisch. Zo kan iedereen met enige wil er zijn eigen betekenis aan geven en dat is precies wat we willen. Muziek is voor ons geen statisch gegeven, maar een organisch geheel dat je tot je kan nemen.

Wat is typerend aan de muziek die Textures maakt en op welke manier onderscheiden jullie je van andere metalmuziek?
Ik denk dat we geen van allen heel erg meer honderd procent into metal zijn. Bijna alle invloeden komen van buiten en gieten we in een metalcontext. Vooral de souleske vocalen kom je niet vaak tegen in metal. De meeste metalzangers zingen statisch en erg heroisch. Dat komt mede door de aloude metal en hardrocktraditie. Wij komen voor een groot deel uit een andere traditie en dat is die van de gevoelige muziek zoals soul, singer-songwriter of gewoon rock en pop. Natuurlijk hebben wij ook een dikke geschiedenis in metal, want iedereen in de band heeft zich kapot geluisterd naar Morbid Angel, Pantera, Emperor, Death, Meshuggah en At The Gates. Maar tussendoor is er altijd naar allerlei ander spul geluisterd. Dat hoor je in de sound en de teksten en zie je in de profilering van de band terug.

Waar halen jullie inspiratie vandaan voor het maken van jullie muziek? Onze radars staan constant open en als we elkaar ontmoeten hebben we het ook overal over. Economie, films, geografie, natuur, nieuws en vooral geschiedenis. In die zin halen we onze inspiratie overal vandaan. Het is vooral het brede en algemene wereldbeeld dat wij hierdoor verkrijgen dat we in teksten exploiteren. We plaatsen dat zoals gezegd in een wat kleinere context van een denkbeeldig persoon in de vorm van poëtische taal.


Jullie zullen, vanwege de muziekstijl, nooit de nieuwe huisband van DWDD worden. Sowieso krijgen jullie weinig aandacht van grote Nederlandse media, ondanks jullie populariteit in binnen- en buitenland. Ik denk dat het nog steeds te maken heeft met het taboe wat metal opgespeld heeft gekregen. Ongeacht wat voor invloeden dan ook, zal metal nooit worden geaccepteerd door de mainstream. Daar was Nederland eind jaren negentig, begin 2000, toch wat meer openminded in. In die periode kwam rock en metal veel meer aan bod. Zo werd metal en rock grotendeels gewoon in de dagrotatie van landelijke media uitgezonden. Het is jammer dat het zo moet lopen. Er zijn nogal wat bands uit Nederland die in het buitenland behoorlijke potten aan het breken zijn, maar in eigen land gewoon simpelweg niet worden opgepikt. Wel moet ik zeggen dat we met de aankomende release van Dualism niet te klagen hebben over Nederlandse pers. Zo hebben we pas geleden in meerdere landelijke bladen en kranten gestaan.

Jullie touren momenteel door de VS, hoe verloopt dat? We hebben net onze show in Mexico-Stad gehad, dat was een waanzinnige belevenis. Er stond vanaf de deur tot om de hoek van de straat een rij met mensen te wachten om ons te zien. Tijdens de show stond de hele zaal zo'n beetje keihard mee te zingen. We wisten wel dat er vraag was vanuit Mexico, maar niet dat het zó gewild was. Nu wek ik misschien het idee dat de rest van de tour niet tof is om te doen, maar dat is zeker niet het geval. Het is waanzinnig gaaf. Zo zijn alle bands waarmee we spelen zeer goed en de sfeer tussen alle bands is heel hecht. Ook qua line-up is dit een goede match. In Amerika is het publiek zeer goed, zo zijn negen van de tien shows vrijwel uitverkocht en ondanks dat een groot deel van het publiek Textures nog niet kent, krijgen we het volk goed mee. Merchandise-omzet is boven verwachting hoog en de reacties na alle shows zijn zeer goed. Kortom, dit is een fantastische ervaring!

Textures start in oktober met zijn clubtour door Nederland. Meer informatie over de clubtour vind je op de website van Textures.

Foto gemaakt door IamKat

Deel via social media: