Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2012-08-01 07:00:00 • 5 min lezen

The Wilderness Of Manitoba: folkmuziek die je verleidt

De Canadese folkband The Wilderness of Manitoba heeft net zijn nieuwe album Island of Echoes uitgebracht. Een album waar je graag je zomer mee doorbrengt. Op 3 augustus speelt de band in Paradiso te Amsterdam. Mpodia sprak met de band over het nieuwe album en het concert waar je bij Mpodia kaarten voor kunt winnen.

Waar staat jullie nieuwe album Island of Echoes voor?  De naam heeft verschillende connotaties bij elk individu, maar het centrale idee achter de naam komt van de nostalgie en alles daar omheen. De meeste mensen schrijven over wat ze weten, wat doordoor vanzelfsprekend het verleden wordt of al is. ‘Echoes’ refereert direct naar de hoogtepunten en dalen die je met je mee draagt en die je herinneren aan wat je hebt meegemaakt. Zonder geheugen zouden we niet weten hoe we een identiteit moeten creeeren. Verder kun je een eiland beschouwen als je geest en de zee als hetgeen dat de contouren vormt met alles dat daar buiten valt.

Wat is jullie inspiratie voor dit album geweest? We groeiden op met de muziek van onze ouders zoals Fleetwood Mac, Crosby Stills Nash and Young, Yo La Tengo, Yes, Fairport Convention and Joni Mitchell. Die muzikanten zijn voor ons de belangrijkste inspiratiebronnen.

De meeste muziek hebben jullie tijdens het touren geschreven. Op welke manier heeft dit jullie nummers beinvloed? We waren klaar voor een verandering in creativiteit. Meestal zijn er weinig andere opties dan om liedjes tijdens het touren te schrijven. Wanneer we dan een week of twee weken thuis zijn, hebben we de tijd om wat demo’s op te nemen. Het constante toeren, het steeds veranderende landschap, het spelen in grotere podia en het live-klaar maken van nieuwe liedjes… Al die zaken hebben een grote invloed op de band en het nieuwe album. Zo zijn we begonnen met het spelen op elektrische gitaren, zodat het geluid indringender en beter klinkt in grotere podia. Dit heeft ook invloed op het schrijven van liedjes, omdat je nu grotere band arrangementen in je achterhoofd houdt.

Jullie zijn allen multi-instrumentalisten. Zijn er nog instrumenten dat we op jullie nieuwe album kunnen horen die jullie eerder niet bespeelden? We proberen altijd nieuwe instrumenten te bespelen, of in ieder geval een van ons! Op dit album speel ik de balalaika, synthesizers en Hammon orgel. Stefan speelt de viool en Scott speelt trompet. Als toevoeging bespelen we ook nog elektrische en akoestische gitaren, banjo, cello, bass, piano en lap steel. Enkele vrienden spelen klarinet en harp.

Hebben jullie de nieuwe liedjes al live gespeeld en zo ja, wat is tot nu toe de reactie? Ja, we hebben tijdens onze tour door Engeland al nummers van het nieuwe album gespeeld en de reacties zijn over het algemeen erg positief. Vooral over ‘Southern Winds’ en ‘The Ark’ is men erg te spreken.

Het festivalseizoen is weer op gang. Op welk type podium komt jullie performance het best tot zijn recht? Nou, onze dag op het WOMAD Festival zou je kunnen beschouwen als de ultieme Wilderness of Manitoba-ervaring voor fans. De dag begon met een akoestisch optreden van ons voor een radiostation. Daarna speelden we op een evenement dat op het festivalterrein afspeelde. Ook daar was ons optreden heel intiem en klein gehouden, maar nu ook met Q&A tussen ons en het publiek. Dus het publiek kon liedjes aanvragen en dat was erg leuk! Tot slot speelden we met de volledige band op elektrische gitaren voor een paar duizend man.

Op 3 augustus zullen jullie een concert geven in de Paradiso, te Amsterdam. Wat kan het Nederlandse publiek verwachten van jullie live show? Vriendelijke Canadezen, vierdelig harmonie en een verrassend dynamische set. We zijn niet meer de band die we eerder waren, ons geluid en onze visie is erg gegroeid.

 

Wil jij graag naar het concert van The Wilderness Of Manitoba? Ga dan naar de winactie van Mpodia en maak kans op twee kaarten!

 

Deel via social media: