Zoek...
INTERVIEW
DOOR JAN KLUPPER
2011-10-25 07:00:00 • 6 min lezen

Venice: folkrock voordat het hip werd

Folkrockband Venice is al ruim dertig lentes jong. De familieband uit Californië is weer helemaal hip nu folk de iPods van de jonge generatie domineert en poppodia vol worden geprogrammeerd met folkartiesten. Tussen het touren met Roger Walters (Pink Floyd) door probeert de band een nieuw album te maken. Nog best lastig als tegelijkertijd drie bandleden de hele wereld overreizen voor de inmense The Wall-tour van Walters. Mpodia praat met Michael Lennon, gitarist en zanger van Venice.

Wat maakt Venice uniek als folkrock band? “Venice bestaat uit twee sets broers/neven; Kipp en Pat Lennon, en Michael en Mark Lennon. We zijn geboren en getogen in Venice, Californie, en we zingen in vierdelig harmonie terwijl de meeste bands in driedelig harmonie zingen.”

Er is momenteel een golf van jonge folkrock artiesten, wat vind je daarvan? Inspireren zij jullie? “Ik ben blij om te zien dat er een nieuwe golf van folkartiesten is. Zoals elk muziekgenre zitten er goede en minder goede artiesten tussen. Ik weet niet of ik geinspireerd word door hen, maar ik ben wel blij dat jongeren niet enkel meer naar rap en r&b luisteren en nu ook folk omarmen.”

In 2006 bracht Venice een album uit genaamd ‘Amsterdam’ en jullie touren graag door Nederland. Kun je de relatie omschrijven die Venice met Nederland heeft? “We hebben een geweldige relatie met Nederlanders. We beschouwen Nederland als ons thuis als we van huis weg zijn. Nederlanders hebben onze muziek omarmt en we vinden het land geweldig. Ik denk dat deze relatie is ontstaan doordat wij na elke show in de zaal blijven en met de Nederlandse fans praten. Er zijn zelfs Amerikaanse fans die naar Nederland komen voor de show, waarbij onze Nederlandse fans er voor zorgen dat zij een slaapplek en vervoer naar het concert hebben. Natuurlijk doen onze Amerikaanse fans hetzelfde voor de Nederlanders wanneer zij naar Amerika komen.”

Kipp, Pat en Mark Lennon werken voor de theatertour ‘The Wall’ van Roger Walters. Hoe voelt het voor hen om deel uit te maken van zo’n groot project? En beïnvloedt het hen als muzikant en/of de dingen die zij willen doen als muzikant? “Om deel uit te maken van een van de grootste tour aller tijden is geweldig. Ze reizen met een prive jet, slapen in de mooiste hotels en zien veel landen over de hele wereld: het lijkt wel surreel. De grootte van de stadia, de omvang van het publiek… daar droom je als muzikant van. Maar uiteindelijk is het de show van Roger Walters, niet van ons. Het gaat om hem en zijn videoprojectie van The Wall, minder om de achtergrondzangers en band. Wij blijven het merendeel van de tijd op dezelfde plek op het podium staan. En dat staat in schril contrast met een show van Venice, waar het draait om spontaniteit. En het is natuurlijk niet onze muziek maar die van iemand anders. Uiteindelijk treden we het liefst als Venice op en spelen we nummers voor onze fans, niets is beter dan dat.”

In de tussentijd ben jij jouw eigen label gestart en heb je enkele albums geproduceerd. Zal jij ook het nieuwe album van Venice produceren? “Klopt, het label heet ‘Lennon Records’ en er zijn drie albums van drie artiesten dit jaar via het label uitgebracht. De kans is groot dat ik het nieuwe album zal produceren.”

Je bent recentelijk gestart met het schrijven van nieuwe nummers voor Venice. Hoe gaat dat tot nu toe? “We hebben altijd wel ideeën voor nummers, zowel muzikaal als tekstueel, alleen was een deel van Venice op tour met Roger Walters, waardoor we niet samen konden zitten. Afgelopen week was de eerste keer dat we samen konden komen en als collectief konden werken aan het maken van nieuwe muziek. We hebben erg veel zin om dit proces door te zetten en nieuwe muziek te maken.”

Wat inspireert jullie bij het schrijven van nieuwe nummers? “De meeste inspiratie voor songteksten halen we uit het dagelijke leven. Muzikale inspiratie halen we vooral uit muziek van nieuwe muzikanten die we horen of door een gitaarrif die lijkt te passen bij een tekstueel idee die een van de bandleden heeft.”

Jullie vormen al ruim dertig jaar Venice. Is de manier van samenwerken over de jaren veranderd? En welke aspecten zijn nog altijd hetzelfde gebleven, ondanks al die jaren? “Het grootste verschil is dat de leden van de band zijn veranderd. In het begin waren we met zijn zevenen. Na het eerste album hebben drie muzikanten Venice verlaten om andere dingen te doen. De resterende vier Lennon’s kregen toen de kans om zich te focussen op wat de band concreet moest worden. In tegenstelling tot veel familiebands, helpt het ons juist erg dat wij familie van elkaar zijn. Een van de dingen die hetzelfde zijn gebleven, zijn de rollen die wij alle vier afzonderlijk spelen in de band. We complementeren elkaar.”

Wat kan het Nederlandse publiek verwachten van de concerten die jullie in november gaan geven? “Het worden akoestieke shows met enkele nieuwe nummers, een paar verrassende covers en natuurlijk de favoriete Venice-nummers. De vier Lennons zullen worden bijgestaan door de Venice-bassist Mark Harris en drummer Rich Mangicaro. De shows zullen vergelijkbaar zijn met de shows die wij in de VS geven, al zullen we in Nederland enkele nieuwe nummers spelen die de Amerikaanse fans nog niet kennen. Ook veranderen we de setllist een beetje, omdat Nederlanders soms andere nummers graag willen horen dan de Amerikaanse fans.”

Wat zijn de plannen van Venice na afloop van de tour? “We zullen doorgaan met het maken van nieuwe muziek en in december spelen we, zoals altijd, enkele speciale Kerstmisshows in de VS. Op 3 januari 2012 start de tour van Roger Walters weer en zullen Pat, Kipp en Mark naar Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika afreizen.”

Tourdata Nederlandse clubtour: 09 november: Oosterpoort te Groningen 10 november: Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven 12 november: Melkweg te Amsterdam 13 november: Oude Luxor Theater te Rotterdam 15 november: Metropool te Hengelo 16 november: Theater De Spiegel te Zwolle

Deel via social media: