Zoek...
Legendarische Rush drummer Neil Peart overleden

Legendarische Rush drummer Neil Peart overleden

MUZIEKNIEUWS
DOOR ROELOF NOORDA
2020-01-12 07:00:00 • min lezen

Progrock

Legendarische Rush drummer Neil Peart overleden

Afgelopen week en wel op dinsdag 7 januari is de drummer van een van de beste progrock acts RUSH aan een hersentumor overleden. De Canadese Neil Ellwood Part was 45 jaar bij de band en was naast schrijver een inspiratiebron voor veel drummers van allerlei genres. Hij won vele prijzen en wist met zijn boeken en dvd’s zijn technieken aan drummers uit te leggen.

Het magazine Rolling Stones plaatste Part na John Bonham, Keith Moon en Ginger Baker Part als beste drummer op de 4de plek. De nummers 1,2,3 zijn inmiddels overleden en nu is deze legende met onnavolgbare en uitgewerkte drumtechnieken ook niet meer onder ons.

A Show of Hands, het is het live album van RUSH dat in 1989 verscheen. Het is voor mij altijd een metafoor geweest om de handen te laten zien voor deze band. Rush kent geen hits zoals men in een hitparade verwacht. De band weet hun grote schare fans te veroveren door goede muziek te maken met sciencefiction en mythologische teksten en albums met vernieuwingen binnen de (symfonische) rock te plaatsen.

De hedendaagse prog rock is daar een uitvloeisel van. De afwisselingen van ritme en drumpartijen die staan binnen dit genre centraal. Wanneer we in de jaren 70 Neil Part zien spelen, brengt hij de drumspel met Terry Bozzio tot een kunst. Het is een inspiratiebron voor drummers van allerlei aard.
De vernieuwingen en ritmische met alle inhoudelijke stopjes geeft de term less is more een belangrijk item binnen de muziek.
Zijn karakteristieke beeld met zijn petje achter drie drumstellen die tijdens de show roteren, zodat hij automatisch achter het juiste drumstel kwam te zitten was al indrukwekkend. Met zijn stokken wist hij verschillende ritmes en drums te beroeren.

Bijna onnavolgbaar en al helemaal een uitdaging om dit na te moeten spelen.  

Indrukwekkende en meesterlijk was dit A Show of Hands dat alleen maar applaus verdient.

Progrock

Deel via social media: