Zoek...
Mastodon – Empire of Sand

Mastodon – Empire of Sand

Label: Reprise rec. / Warner

MUZIEKNIEUWS
DOOR ROELOF NOORDA
2017-04-20 07:00:00 • 2 min lezen

Metal
8,5

Mastodon – Empire of Sand

Het vorige album Once More “Round the Sun was al een top album en Mastodon weet deze kwaliteit door te zetten op het nieuwe Empire of Sand. De metal act uit Atlanta USA bestaat nog steeds in de originele bezetting dat tegenwoordig na 17 jaar al een prestatie is. Al is zanger Eric Sander na het eerste jaar al afgehaakt.

Het commercieel tintje in de metal van weleer, brengt dat de band catchy songs op dit album deponeert zonder het verlies van de metal te ervaren. “Presious Stones”, Stem Brether en Show Yourself zijn weer lekker uptempo met heerlijke venijnig gitaarspel.
Met gasten op dit album, waaronder Scott Kelly (“Scorion Breath”), Kevin Sharp (“Andromeda”) en Mike Keneally (“Jaguar God”) weet producer Brendan O’Brien de band in de richting te sturen waar de ware metal voor het grote publiek de ruimte krijgt.
Het heerlijke “Roots Remains” (“Eons” op de vinyl versie) krijgt een meezing refrein mee. Maar meer is de compositie een prachtig balans tussen snelheid en anti climax binnen een song. De drums binnen “Word to the Wise” is meer dan heerlijk te noemen en neemt de gehele band mee op avontuur van solo’s en aanstekelijke refrein. De songs met gasten gaat Mastodon weer over op het vertrouwde oude metal geluid, waardoor dit voor mij de wat mindere songs zijn. Al is het slotnummer “Jaguar God” een juweeltje. Wie dit alles weet te waarderen heeft zeker een prachtig album in handen.

Mastodon is live te zien

18 juni Graspop te Dessel (B)
27 juni Tivoli Vredenbrug te Utrecht

 

Metal

Deel via social media: