Zoek...
Conchita Boon steelt de harten en de show

Conchita Boon steelt de harten en de show

Deze flamencodanseres gaf kleur en beeld aan de Flamenconacht.

Noche de Flamenco in Valkenburg.

Noche de Flamenco in Valkenburg.

Rezar Dominquez mt grupo ZYRYAB samen met Labirénco

MUZIEKNIEUWS
DOOR JAN KLUPPER
2017-07-31 07:00:00 • min lezen

Wereldmuziek
8

Noche de Flamenco in Openluchttheater Valkenburg

Als je hunkert naar Spaanse culturele sferen in Nederland dan is de Bueno Noche de Flamenco in het Openluchttheater in Valkenburg een goede keuze. Zaterdag 29 juli 2017 viel zo’n avond te beleven en wat voor een bijzondere avond.


Allereerst het theater: een sfeervoller theater zul je niet gauw vinden. Gesitueerd achter een heuvel in een bosrand aan de Plenkertstraat in Valkenburg bevindt zich dit bijna hondjarige openluchttheater in amphitheatervorm plaats biedend aan zo’n 800 man maximaal.

De setting: de nacht is zwoel. Iedereen is benieuwd naar de muziek en wellicht in gedachten bij de a.s vakantie in Spanje. Het iets hoger gelegen Horeca-eiland is gezellig druk voordat programma begint. Na de pauze wordt het gesloten, omdat het teveel rumoer geeft voor de artiesten.

De muzikanten:
Eerste deel komt voor rekening van Rezar Dominguez & grupo ZYRYAB. Sympathieke uitstraling en passie voor de flamenco zijn twee kenmerken die deze groep sieren. Enige geluidsproblemen in het begin worden vakkundig opgevangen en werden niet storend ervaren door het publiek. Samenspel gitaar en viool houden het groepsgeluid bijeen waarbij een compliment ook op zijn plaats is voor de danseres/percussioniste Marta Flendrig die met klassieke dans de aandacht wist vast te houden, en die als toegevoegde waarde voor het ensemble gezien mag worden. Libertango van Piazzola -het enige niet flamencostuk- wordt kundig en op flamencowijze ten gehore gebracht. Chapeau om zo met deze set de spits af te bijten.

Pauze: voldoende gespreksstof om na te praten maar ook om na te denken wat in deel twee gaat komen. De presentatie verzoekt voor het begin van tweede set om niet tijdens programma te lopen en van de horeca gebruik te maken. Hier wordt begripvol op gereageerd wat aangeeft hoe relaxt en cultuurminnend het publiek is. Geweldig!

Deel twee brengt een ensemble voor het voetlicht wat met recht naar mijn mening een wereldact genoemd mag worden in dit genre maar ook in de worldmusic.
Labryénco met stergitarist Alain Labrie. Vanaf de eerste tonen weet deze groep te boeien op alle fronten. De gitarist, bij vlagen met een viruositeit die mij deed denken aan de grote meester Paco (de Lucia) heeft zeker een eigen stijl wat bv blijkt uit de eigen composities. Deze kenmerkten zich door respect voor de traditie ( traditionele zang) en gevoel voor experiment ( fantastische bas en percussie). De spelvreugde en het gevoel alles aan te kunnen spatte van deze groep af en dit enthousiasme sloeg over op het publiek getuige de vele olé’s die werden geroepen.
Speciale vermelding betreft ook de danseres Conchita Boon die met haar passie en fenomenale techniek je af en toe in sferen van de film Carmen van Carlos Saura deed verblijven.

Deze avond zal lang bij mij blijven en heeft mij doen besluiten de volgende editie zeker weer bij te wonen. Olé !! (tekst Richard Heuperman, fotografie: Jan Klupper e Alf Mertens)

Wereldmuziek

Deel via social media: