Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2014-12-04 07:00:00 • 3 min lezen

3-D lichtinstallatie in Muziekgebouw onderdeel Amsterdam Light Festival

Lucernis tijdens Amsterdam Light Festival in Muziekgebouw aan ‘t IJ

3D-LICHTINSTALLATIE OPGEWEKT DOOR MUZIEK TIJDENS CONCERTEN

In Muziekgebouw aan ’t IJ is tijdens het Amsterdam Light Festival een 63 meter lange lichtinstallatie te zien van ontwerper Marc Breed. Deze installatie – getiteld Lucernis – loopt door het hele gebouw via de glazen voorgevel naar buiten. Lucernis maakt in steeds wisselende patronen de energie van de muziek zichtbaar die op hetzelfde moment te horen is in de Grote Zaal tijdens avondconcerten. De muziek is gedurende het festival óók buiten de zaal te horen in het gebouw. Niet-concertbezoekers kunnen op die manier ervaren hoe de installatie reageert op de muziek.

 

Lucernis bestaat uit 250 lampen. De structuur van de lampen toont vanuit verschillende posities steeds andere lichtreeksen in verschillende patronen en met een steeds andere lichtintensiteit. Buiten concerttijden genereert de installatie willekeurige, onvoorspelbare computergestuurde patronen. De programmatuur van Lucernis is ontwikkeld door Marien Hogerheijde, programmeur geluidsinstallaties van het Muziekgebouw.

 

De lichtpatronen van Lucernis zijn zowel in het gebouw zelf te zien als erbuiten. De installatie is gemaakt in opdracht van het Muziekgebouw en is daar dagelijks te zien van 17:00 uur tot 01:00 uur, zowel in het gebouw als vanaf buiten. Op het bovenste Foyerdeck van het Muziekgebouw kan het publiek ook middenin het licht van de installatie staan.

 

Lucernis is onderdeel van de derde editie van het Amsterdam Light Festival. Het thema van het festival is dit jaar ‘A Bright City’, waarmee kunstenaars een ode te brengen aan het leven in Amsterdam om zo een onverwachte kijk te bieden op de stad. Het festival, met veertig kunstwerken, duurt tot en met 18 januari. Meer informatie: www.amsterdamlightfestival.nl

Deel via social media: