Zoek...
80-jarig Jubileum voor Nederlands Kamerkoor

80-jarig Jubileum voor Nederlands Kamerkoor

PERSBERICHTEN
DOOR
2017-05-22 07:00:00 • 4 min lezen

80-jarig jubileum van het Nederlands Kamerkoor

Op 1 oktober 1937 klonk het Nederlands Kamerkoor voor het eerst op de radio. Het koor viert dit najaar dus zijn 80-jarig jubileum. De feestelijkheden staan in het teken van vernieuwing: het Nederlands Kamerkoor presenteert een nieuwe huisstijl, gaat een nieuwe samenwerking aan met platenlabel Alpha Records en gaat van start met NKK NXT, een talentontwikkelingstraject voor jonge zangers.

Vanzelfsprekend mag ook prachtige koormuziek niet ontbreken. Daarom presenteert het koor een drieluik van projecten die allemaal in het teken staan van het 80-jarig jubileum: 150 Psalms, De Vespers van Rachmaninov en het Requiem van Fauré.

80 jaar

Op 1 oktober 1937 was het Nederlands Kamerkoor onder leiding van oprichter Felix de Nobel voor het eerst te horen op de radio. Het koor zong toen nog onder een andere naam, pas in december 1938 werd voor het eerst de naam ‘Nederlandsch Kamerkoor’ gebruikt. Vanaf het prille begin staat het koor bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: o.a. door het uitzetten van opdrachten aan grote componisten én jong talent, door de ontwikkeling van nieuwe vormen en door spannende samenwerkingen.

Nieuwe huisstijl, samenwerking Alpha Records, NKK NXT

Nieuwe huisstijl
In het kader van het jubileum presenteert het Nederlands Kamerkoor een nieuwe huisstijl, inclusief nieuw logo en een nieuwe koorfoto. De nieuwe stijl werd ontwikkeld door Total Identity. Managing director Bob van der Lee: “De samenwerking met het Nederlands Kamerkoor was een verrassende en verrijkende ervaring. Niet alleen door de optredens, maar vooral door de kracht en verbinding die ervan uitgaat. Dát wilden we vangen in de nieuwe stijl. Ook de naam die gezien mag worden en de emotie van het moment wilden we visualiseren. Het is een levende stijl geworden die nooit af is.”

Samenwerking Alpha Records

Het Nederlands Kamerkoor gaat een samenwerking aan met het label Alpha Records, onderdeel van Outhere Music. Een ambitieus label, dat niet alleen staat voor hoge artistieke kwaliteit, maar ook voor innovatie en originaliteit. Het Nederlands Kamerkoor voegt zich bij gerenommeerde ensembles als Café Zimmerman, Orchester Wiener Akademie en Collegium Vocale Gent. Binnenkort wordt samen met Alpha Records een digitaal kanaal gelanceerd, waarop onder andere de Messe Pour Double Choeur van Frank Martin te beluisteren zal zijn. Ook nieuwe cd-opnames staan in de planning.
NKK NXT

Het nieuwe traineeship NKK NXT gaat in september 2017 van start. In NKK NXT ontwikkelen jonge talenten zich niet alleen als allround ensemblezanger, maar ook als leider, maker en didact. De trainees worden begeleid door professionals van het Nederlands Kamerkoor en Operamakers.

Jubileum-drieluik

Op 1 en 2 september presenteert het Nederlands Kamerkoor tijdens het Festival Oude Muziek een van de omvangrijkste projecten uit zijn tachtigjarige geschiedenis: 150 Psalms. In twee dagen klinken in twaalf concerten alle 150 psalmen door 150 verschillende componisten, uitgevoerd door vier van de beste koren ter wereld. Er volgt een tournee met Amsterdam Sinfonietta, samen voeren de twee ensembles het Fauré Requiem uit in Nederland én Zuid-Amerika. Het drieluik van festiviteiten wordt afgesloten met een tour door Nederland van de monumentale Vespers van Rachmaninov. De tour wordt extra kracht bijgezet met voorprogramma’s door amateurkoren uit heel Nederland. Zij zingen in het kader van het jubileum werken die de afgelopen 80 jaar speciaal geschreven zijn voor het Nederlands Kamerkoor. Op 1 oktober 2017 is het op de dag af 80 jaar geleden dat het Nederlands Kamerkoor voor het eerst op de radio klonk. Die dag – in thuisstad Utrecht – wordt dus extra feestelijk, met een jubileumconcert én een Zingdag voor amateurzangers.

Agenda
1 - 2 september 2017 150 Psalms

Festival Oude Muziek, Utrecht
www.150psalms.nl

9 - 26 september 2017 Fauré Requiem
Tournee door Nederland én Zuid Amerika
www.nederlandskamerkoor.nl/requiem

28 september - 7 oktober 2017 Vespers van Rachmaninov
Tournee door Nederland
Met op 1 oktober: jubileumconcert + Zingdag
www.nederlandskamerkoor.nl/vespers

Deel via social media: