Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2016-11-18 07:00:00 • 12 min lezen

Aad Luymes - geef je me nog een kans?

'Leuk om eigen muziek te maken' Oostzaner Aad Luymes presenteert soloalbum

De muzikant Aad Luymes met zijn gitaar. (Foto: Fred van der Zwet) OOSTZAAN - Aad Luymes is als verslaggever/redacteur verbonden aan het persbureau ANP. Als journalist bezocht hij veel landen, waaronder Irak en Afghanistan, waar hij met Defensie naartoe ging. Sinds tien jaar is Aad in zijn vrije tijd echter muzikant. Zaterdag 5 november presenteert de Oostzaner zijn soloalbum 'Geef je me nog een kans?' in Theater De Roode Bioscoop, Amsterdam. Het zijn twaalf veelal melancholische Nederlandstalige luisterliedjes van weemoed en verlangen, met soms een geestig tussendoortje.

Aad Luymes (61) heeft als jonge jongen wat piano- en gitaarles gehad. Op latere leeftijd wilde hij weer met muziek bezig zijn en dus meldde hij zich in 2005 aan bij de Popschool. Aad leerde muzikanten kennen en vormde Trefik (toen Traffic Junction) en speelt nog steeds met deze rockband, die geregeld in Zaandam en Amsterdam optreedt. "We hebben elkaar per toeval ontmoet en kwamen sindsdien bijna elke week bij elkaar", zegt Aad. Hij schreef de meeste liedjes, maar het kwam er niet van om ze allemaal uit te brengen. Bovendien bleek niet al het materiaal geschikt voor Trefik.  Aad vond het zonde om zijn teksten te laten liggen en bedacht begin dit jaar om er wat mee te doen. "Een tekening kun je aan de muur hangen, maar als je muziek niet opneemt, is het weg. Ik vind het leuk om eigen muziek te maken, besloot een projectje te doen en zocht er mensen bij. Mijn gitaarleraar Niek Grandiek wilde wel meedoen. Dat gaf een enorme boost. Hij bood me heel veel ideeën, maar zei daarbij: 'het zijn wel jouw liedjes'." Aad maakt zijn nummers door al spelend op zijn gitaar tot een eerste zin te komen. Daar borduurt hij dan op voort. 

Divers album Er sloten nog zeven muzikanten aan en zo ontstond er een diverse plaat. "De kern bestaat uit twee gitaristen, waaronder ik zelf, een drummer en een bassist. In mijn band zing ik mijn liedjes vaak voor, zodat onze zanger Nico Buisman zich de melodie eigen kan maken. Zelf zingen in de nummers deed ik eigenlijk nooit, maar voor dit album ben ik dat wel gaan doen. Ik koos ervoor om het op te nemen in Studio de Zoete Inval in Amsterdam-Noord. De mensen van deze studio zijn zelf muzikanten. Ik dacht dat zij ook wel ideeën zouden kunnen aandragen en dat gebeurde ook." De gevarieerdheid van 'Geef je me nog een kans' komt ook doordat er in een aantal nummers een viool, orgel of accordeon te horen is.  De muzikanten kenden Aad, maar niet elkaar. De opnames verliepen echter vlekkeloos. "Het klikte goed. We namen de nummers deze zomer samen door en drie dagen erna namen we ze (semi-)live op. Het plezier in het spelen hoor je nog. Waar veel bands alles apart opnemen, was dat bij ons niet zo. De geluidsman was er altijd gewoon bij. Sommige nummers doen denken aan zigeunermuziek of de swing van Django Reinhardt, terwijl andere weer meer jazzy of Latin-achtig klinken. Daarbij speelt Niek Grandiek uit Zaandam op zijn gitaar de sterren van de hemel." De cd-presentatie vindt om 20.30 uur plaats in Theater De Roode Bioscoop, Haarlemmerplein 7 in Amsterdam. Belangstellenden kunnen de presentatie gratis bezoeken en een cd aanschaffen. Voor wie Trefik in actie wil zien: de band treedt zondagmiddag 18 december op tijdens het Saenfestijn (saenfestijn.nl) in Wormerveer.

Deel via social media: