Zoek...
Ad Vandenberg en zijn Moonkings zijn klaar voor album NR 2!

Ad Vandenberg en zijn Moonkings zijn klaar voor album NR 2!

PERSBERICHTEN
DOOR
2017-09-07 07:00:00 • min lezen

Ad Vandenberg en zijn Moonkings zijn klaar voor album NR 2!

Vier jaar nadat Ad Vandenberg een spectaculaire comeback maakte met Vandenberg’s Moonkings is er nu het tweede album, simpelweg getiteld MK II. Het album heeft dezelfde charmes als het debuut. De band weet opnieuw een brug te slaan tussen de bluesy hardrock uit de jaren zeventig en heavy rock die juist heel hedendaags is. Vandenberg zelf schittert als gitarist, terwijl ook het spel van de rest van de band weer van eenzame klasse is. Toch heeft MK II nog meer te bieden dan het onvolprezen debuut uit 2014. Het laat een stel muzikanten horen die naar elkaar toe gegroeid is tijdens de internationale tournees van de afgelopen jaren.

Zo is een nieuw hoofdstuk aangebroken in een muzikaal leven dat voor Ad Vandenberg al in de jaren zeventig begon. In 1978 debuteerde hij met de band Teaser, wat hem de eerste lokale erkenning bezorgde. Zijn ster als gitarist en componist begon echt te rijzen als drijvende kracht achter zijn volgende band Vandenberg, waarvan 1982 via platengigant Atco het eerste album verscheen. Koortsachtige jaren volgden, met tournees door Amerika en Japan en hits als Burning Heart en Different Worlds. In 1986 stootte hij door tot de eredivisie van de internationale hardrock door toe te treden tot Whitesnake. Zijn gitaarsolo sierde de versie van Here I Go Again dat in 1987 een wereldhit opleverde, met onder anderen een nummer-1 notering in de Amerikaanse Billboard single chart. Begin jaren negentig stopte de band, Ad Vandenberg richtte de supergroep Manic Eden op en hij participeerde in 1994 weer in de greatest hits-reünietournee van Whitesnake en in 1997 schreef hij samen met Coverdale weer een nieuw album 'Restless Heart' waarop weer een wereld tournee volgde.

Ad Vandenberg: ‘Ik speel met een relatief jonge groep muzikanten. Sem en Mart zijn zelfs twintigers. Ik vind dat heel prettig. Ik koester mijn helden als Jimi Hendrix, Jeff Beck en Jimmy Page – waarvan zij de muziek natuurlijk ook van voren naar achter kennen. Zij luisteren echter met hetzelfde fanatisme naar nieuwere groepen als Foo Fighters of Queens Of The Stone Age. Het is toch muziek die met een ander soort energie gespeeld wordt. Op die manier komt het beste van twee muzikale werelden bij elkaar.”

De comeback heeft nu dus een vervolg gekregen met MK II. Het werd (deels) opgenomen in de befaamde Wisseloord Studio in Hilversum, waar ook het Moonkings-debuut en – opvallend genoeg - de enige LP van Teaser tot stand kwamen. Opnieuw werd het album geproduceerd door Vandenberg , zat engineer/ mixer Ronald Prent achter de mengtafel en werd de mastering gedaan door Darcy Proper.

‘Heel gedreven mensen die ons enorm weten te inspireren’, aldus Ad Vandenberg. ‘De overweldigend positieve reacties op het debuut heeft ons vleugels gegeven. Het gaf ons het zelfvertrouwen om nieuwe dingen te proberen. Sem en Mart gaan helemaal los aan het eind van 'The Fire'. Het deed mij een beetje denken aan de beroemde jamsessies van Cream en Zeppelin. Ik realiseerde mij dat niemand zich daar tegenwoordig meer aan waagt op een album. Voorheen zou ik zoiets wegdraaien in de mix, maar we vonden het zo cool klinken dat we het hebben laten staan. Zelf leef ik mij uit in het laatste deel van If You Can’t Handle The Heat. Normaal gesproken vind ik dat je als gitarist je verhaal in een seconde of twintig moet kunnen doen, maar het was heerlijk om daar eens helemaal uit los te breken en heb dit in mijn hele loopbaan nog nooit op een album gedaan. Ik liep daarnaast al een tijdje rond met de ambitie om een episch nummer te schrijven. Dat is het ruim zeven minuten durende The Fire geworden. Het was al met al een geweldige ervaring om aan dit album te werken. Van het beruchte ‘tweede album syndroom’ hebben we dan ook geen seconde last gehad. ”

Alles inspireerde Ad Vandenberg om ook tekstueel een nieuwe weg in te slaan. ‘Ik houd van echte rock-‘n-roll teksten. Het hoeft allemaal niet heel diepgravend te zijn, als er maar een paar goede tekstuele spitsvondigheden in verwerkt zitten. Zoals Chuck Berry, Phil Lynott(Thin Lizzy) en Bon Scott (AC/DC) dat zo goed konden. Het nieuwe album telt daar weer heel wat van. Toch heb ik met het nummer What Doesn’t Kill You geprobeerd om wat te zeggen over te tijd waarin we leven. Ik hield mij altijd verre van politieke statements in mijn songs, maar de waanzin die ons omgeeft neemt zulke proporties aan dat ik dat toch niet helemaal langs me heen wilde laten gaan’ 

Het uitkomen van MK II zal opnieuw wereldwijd ondersteund worden met tournees langs zalen en optredens op festivals. ‘Ik sta inmiddels meer dan veertig jaar op het podium, maar ben nog altijd behept met een enorme gretigheid en heb nog steeds het gevoel dat ik net een beetje op gang aan het komen ben.

Voorafgaand aan de album release op 3 november, welke beschikbaar komt op CD, vinyl met mp3 en digitaal, zal op 22 september de eerste single Tightrope verschijnen. Hieronder de tracklist van het album.

In november en december van dit jaar zal de band een clubtour doen door Nederland.

Deel via social media: