Zoek...
Berget Lewis en JOC eren Tina Turner in Het Concertgebouw

Berget Lewis en JOC eren Tina Turner in Het Concertgebouw

PERSBERICHTEN
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2019-11-09 07:00:00 • 2 min lezen

Soul

Berget Lewis en JOC eren Tina Turner in Het Concertgebouw

Eindejaarsconcert The Jazz Orchestra of the Concertgebouw in het teken van Tina Turner’s 80ste verjaardag. 60’s & 70’s soul- en jazz-special met Berget Lewis en ZO! Gospel Choir

In aanloop naar de feestdagen geeft The Jazz Orchestra of the Concertgebouw traditiegetrouw een speciaal concert in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Dit keer neemt de bigband onder leiding van dirigent Dennis Mackrel en samen met ZO! Gospel Choir het publiek op 9 december mee naar de classic soul en jazz van de 60’s en 70’s. Vanwege Tina Turners’ 80ste verjaardag op 26 november aanstaande staat er bovendien een uitgebreid eerbetoon op het programma aan deze ‘Queen of Rock, Soul and Pop’. Souldiva van eigen bodem Berget Lewis speelt de hoofdrol in deze hommage. Tina Turner vormt sowieso de rode draad van dit concert; in de jaren zestig en zeventig groeide zij uit tot wereldster.

Gouden tijden
De jaren zestig en zeventig waren de gouden jaren van de Afro-Amerikaanse soul en jazz; Stax Records en Motown beleefden hun hoogtijdagen. The Jazz Orchestra of the Concertgebouw werpt een muzikale schijnwerper op deze periode met soulklassiekers als Knock On Wood van Eddie Floyd, Play It Back van Dr. Lonnie Smith en Miles Davis’ Petits Machins. In die tijd kwam ook I Can't Stand The Rain van Ann Peebles uit. Een nummer dat bij veel artiesten, waaronder Tina Turner, geliefd bleek om te sampelen en te coveren.

Tina Turner: boegbeeld van de jaren zestig, zeventig en daarna
Ook Al Green’s Let's Stay Together werd later opnieuw een hit dankzij Tina Turner. Zij kwam in de jaren zestig samen met haar man Ike op en viel op met haar krachtige strot. River Deep – Mountain High (1966), in samenwerking met de legendarische producer Phil Spector, was haar eerste grote hit. Proud Mary (1971) overtrof dit succes waarna nog vele grote hits volgden. Tina Turners’ succes ging gezwind door in de 80’s met hits als Private Dancer en The Best en continueerde met nog meer succesalbums en hits in de 90’s, zoals What's Love Got To Do With It.

A Soulful & Jazzy Christmas with Tina Turner tribute
Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. dirigent Dennis Mackrel
Berget Lewis
ZO! Gospel Choir

Op het programma een hommage aan Tina Turner en verdere soul- en jazz highlights uit de jaren zestig en zeventig. Traditiegetrouw sluiten de musici de avond af met swingende kerstnummers.

maandag 9 december 2019
Grote Zaal, Het Concertgebouw
Kaarten vanaf € 38 zijn nu verkrijgbaar

Soul

Deel via social media: