Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2016-05-21 07:00:00 • 3 min lezen

BROOKLYN FUNK ESSENTIALS in GROUNDS 21 mei 2016

BROOKLYN FUNK ESSENTIALS .The Funkstamatics (aftershow ca. 23:00) . .Brooklyn Funk Essentials is een acid-jazz, funk en hiphop collectief dat bestaat uit leden uit vele verschillende culturen.

In 1993 sloegen producer Arthur Baker en bassist en musical director Lati Kronlund de handen ineen en richtten ze de band Brooklyn Funk Essentials op. De groep werd samengesteld met vele muzikanten, van zangeressen, tot blazers en percussionisten, met vele verschillende culturele afkomsten.

In 1994 bracht BFE het eerste album “Cool and Steady and Easy” uit. Het leverde ze een underground hitje op: “The Creator Has A Masterplan“. In 1998 maakten ze “In The Buzz Bag“, een album in samenwerking met de Turkse band Laco Tayfa. De samenwerking gooide hoge ogen en leverde ze een Grammy nominatie op. “Make Them Like It” greep in 2000 weer terug op het oude BFE geluid van funk, hiphop en jazz en in 2001 besloot de groep tijdelijk uit elkaar te gaan voor soloprojecten.

De leden van de groep splitsten zich een tijdje op. In 2006 besloot een deel van de groep zich bij elkaar te voegen en onder de noemer “Brooklyn Funk Essentials Sound System” een kleine wereldtournee te doen. De muziek bestond uit BFE nummers, maar dan met een flink electro-sausje er over heen.

In 2007 tourde de band weer in de volle bezetting over de wereld, ondertussen in New York, Parijs, Amsterdam, Istanboel en Stockholm de studio induikend. Het resultaat daarvan was “Watcha Playin’“, wat in 2008 uitkwam.

Op de nieuwe CD “Funk Ain’t Ova” uitgebracht eind 2015 is te horen dat de funk er nog steeds goed in zit. Met nummers als ‘Blast It!’ en ‘Dance Or Die’ moge het duidelijk zijn wat ze van plan zijn met hun nieuwe album! . .The Funkstamatics (voorheen: Euro Cinema) noemt zichzelf ‘the hardest rockin’ jazzed-up funk group in the Netherlands’. Vanavond presenteert de groep hun nieuwe album én vieren we hun honderste optreden. Deze muzikale familie verschijnt in wisselende samenstellingen op het podium en in de studio. De basisopstelling bestaat uit het originele kwartet Tim den Heijer (gitaar), Niels Piay (drums), Dennis Orsel (bas) en Rob Schepens (Hammond & vintage keys).

Tegenwoordig wordt The Funkstamatics meestal vergezeld door tenorsaxofonist Efraïm Trujillo (Ploctones, New Cool Collective).

Ook zangeres Sanne Monster (ex-Laura Vane & The Vipertones) is regelmatig van de partij.

Wees niet verbaasd als bij een optreden een DJ, percussionist of complete blazerssectie aanschuift. . .Grounds 21 MEI 2016, 21.00 (DOORS: 20:00) . VVK: 10 EURO / DEURVERKOOP: 12,50 EURO .TICKETS

Deel via social media: