Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2016-10-31 07:00:00 • 4 min lezen

Cilice Orchestra released EP op 28 november met show in de Melkweg

Cilice Orchestra is een uniek instrumentaal project waar djent metal samenkomt met jazz, hedendaagse klassieke muziek en soundscapes. De beste jazz, klezmer, metal en andersoortige muzikanten hebben met veel passie meegewerkt aan het project dat doet denken aan The Devin Townsend Project, Fredrik Thordendal's Special Defects, Frank Zappa en Steve Coleman's 'The Shape Of Jazz To Come'.

Cilice Orchestra is mede tot stand gekomen door Stichting Meertonen, een platform voor cross over muziek van diverse stijlen. In opdracht schreef componist/gitarist Theo Holsheimer de muziek voor het 25 jarige lustrum van de Nieuw en Meer te Amsterdam, met als uitgangspunt een cross over tussen metal en aan jazz verwante stijlen.

Hiervoor ging hij met Djent-Metal pioniers CILICE de samenwerking aan met de top uit de Nederlandse Jazz en Wereldmuziek (Amsterdam Klezmer Band, ZAPP4, New Cool Collective BigBand, B-Movie Orchestra, Dutch Concert Bigband, Zijlstra, Spinifex).

Het overrompelend succes van dat concert heeft Stichting Meertonen doen besluiten het geheel op te nemen in de WarningStudios.

 Theo Holsheimer zegt hierover:

"We leven in een hectische tijd waarin we weinig tijd voor elkaar hebben. Dit heb ik proberen te vertalen naar muziek.

De gejaagdheid laat zich vooral goed horen in Spirit Crusher, waarin thema's en ritmische frases elkaar razendsnel opvolgen.Voor Razor Stings heb ik halverwege een dynamisch industrial mid tempo stuk geschreven, hierin ruimte voor improvisatie welke je meevoert naar een episch hoogte punt. In Hydrocephalus maak ik gebruik van contrabas en accordeon, warme instrumenten die heel authentiek klinken, maar ook hier een groots orkestraal geluid en het inventief gebruik van polyritmiek en muzikale hectiek.

Voor mij is het schrijven in gelaagdheid een belangrijk compositorisch element, in mijn muziek zitten veel muzikale elementen verstopt die je alleen opvalt bij het herhaaldelijk luisteren van de tracks".

 28 november wordt de EP gepresenteerd met een show in de Melkweg.

Richard Hallebeek (toonaangevend Nederlandse fusion gitarist en columnist voor de Musicmaker) zegt er het volgende over, na beluistering van de opnamen:

“Het Cilice Orchestra van Theo Holsheimer klinkt als iets dat ik nog nooit eerder gehoord heb. En dat is iets waar ik heel enthousiast van word! Het is muziek waar je geen label op kan plakken en verkent de ultieme uiteinden van het muziekspectrum. Dat is niets nieuws, maar om al die stijlen naadloos aan elkaar te plakken en het ook daadwerkelijk als muziek te laten klinken is een heel andere uitdaging.Theo Holsheimer slaagt daar met zijn Cilice Orchestra grandioos in.

Luisteren naar het Cilice Orchestra is alsof je tot dan toe oog- of oorkleppen op hebt gehad en nu opeens het groter geheel kan zien. Als het proberen van nieuw eten dat je nog nooit eerder hebt geprobeerd, maar waarvan je denkt: het is anders, maar eigenlijk ook wel heel lekker.

Een ervaring die je voor altijd zal veranderen.

Ik raad daarbij iedereen van harte aan het Cilice orchestra live, of op cd te ervaren voor een ongekende muzikale ervaring die nog lang na zal trillen in je onderbewustzijn.”

Deel via social media: