Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2014-10-14 07:00:00 • 3 min lezen

De Staat brengt 24 november nieuwe EP uit

Na de release van hun derde album I_CON, dat debuteerde op nummer twee in de Nederlandse album top 100, keert De Staat terug met hun Vinticious Versions EP. Vinticious Versions is een verzameling nieuwe versies van eigen nummers afkomstig van hun eerste drie albums I_CON (2013), Machinery (2011) en Wait for Evolution (2009). De EP neemt je mee op een afwijkende tocht langs bekende sferen. 

 

Oorsprong

Frontman Torre Florim verklaart de oorsprong van Vinticious Versions: “Als je een nieuwe plaat uit hebt, word je altijd gevraagd om kleinere of akoestische versies te doen voor de radio of in een cd-winkel. Je zal ons nooit op kampvuurachtige wijze een De Staat liedje akoestisch zien spelen. Ten eerste omdat we dat haten, ten tweede omdat we het simpelweg niet kunnen.”

 

Dus ging De Staat op zoek naar andere manieren om eigen nummers kleiner te spelen, waarbij Torre niet wilde dat de ‘smerigheid’ verloren ging: “Met kleine versterkertjes, veergalmen en mini drumkits kwamen we al snel op versies die zo anders klonken dan de originelen dat het eigenlijk nieuwe nummers zijn geworden. Zo anders dat ze een eigen EP verdienen.”

 

Verschillende stijlen

Op Vinticious Versions is een enorm pallet aan stijlen te horen. Surf, reggae, old school hiphop, het komt er allemaal in voor. Zo is de Vinticious versie van Input Source Select een hommage aan A Tribe Called Quest en Beastie Boys. Hiervoor werden eerst opnames gemaakt die klinken als jazzplaten uit de jaren ‘50, om deze vervolgens zo te samplen dat het op een old school drummachine lijkt. De transformatie van Down Town leunt op psychedelische bossa nova uit het Tropicália tijdperk. En op Devil’s Blood zijn vlagen van D’Angelo te horen.

 

Torre vervolgt: “Deze EP was een kans voor mij om te spelen met jaren ‘60 en ‘70 sounds, en te refereren naar al die platen die vet en compromisloos klinken. Nummers van Harry Belafonte, George Baker, Kenny Rogers, tracks uit een gemiddelde Tarantino-film, het is allemaal inspiratie geweest voor deze EP.”

 

Live

De Staat maakt begin 2015 een tour langs een zevental bijzondere locaties om materiaal van Vinticious Versions te spelen. Zo zijn ze tussen 22 januari en 1 februari ondermeer te zien in Museumzaal Aviodrome in Lelystad en de Zwitsal-fabriek in Apeldoorn. Deze korte tour wordt voorafgegaan door twee live EP-presentaties eind 2014.

 

Vinticious Versions live (i.s.m. Mojo Concerts)

 

zo 23 nov    Utrecht        Mega Platen & CD Beurs, Jaarbeurs

do 11 dec    Gent (BE)   Glimps Festival, Charlatan

do 22 jan     Dordrecht    Werkplaats Oost, i.s.m. Bibelot

vr 23 jan      Apeldoorn    Zwitsal Fabriek, i.s.m. Gigant

za 24 jan     Vlissingen   Cultuurwerf, locatie Timmerfabriek

zo 25 jan     Rotterdam   Rotown

do 29 jan     Venlo          Grenswerk

vr 30 jan      Lelystad      Museumzaal Aviodrome, i.s.m. Poppodium Underground

zo 01 feb     Hoorn          Het Huis Verloren

 

Vinticious Versions is vanaf 24 november verkrijgbaar op CD, vinyl en digitaal via Cool Green Recordings/Mascot Label Group.

 

Deel via social media: