Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2014-09-04 07:00:00 • 10 min lezen

De Witt of Oranje; Rockopera met Susies Haarlok, Lavalu, regie Mirjam Koen

MUZIEKTHEATER & MUSEUMBEZOEK INEEN! 

Op 3 oktober gaat 'De Witt of Oranje', een groots opgezette rockopera over het rampjaar 1672 in première in Theater aan het Spui, te Den Haag. Tafel van Vijf presenteert 'De Witt of Oranje' in combinatie met een rondleiding in vooraanstaande musea zoals het RIJKS MUSEUM, Haags Historisch Museum en het Dordrechts Museum. 'De Witt of Oranje' is tot en met 21 november 2014 te zien in Den Haag, Amsterdam en Dordrecht.

MUSEUMBEZOEK De voorstelling speelt in 3 steden die een verbintenis hebben met de gebroeders De Witt: Den Haag, Dordrecht en Amsterdam. In elke stad is er een groot scholenproject. Na of voor de voorstelling in het nabij gelegen theater worden leerlingen rondgeleid door prachtige musea ter plaatse, langs plekken en voorwerpen uit dat belangrijke moment in onze Vaderlandse geschiedenis.   DE WITT WEEKENDS In Den Haag, Dordrecht en Amsterdam vinden ook de zogenaamde 'De Witt Weekends' plaats.  Per stad wordt een speciaal arrangement met rondleidingen, lezingen van onder anderen Luc Panhuijsen en Hans Goedkoop ontwikkeld en natuurlijk daarvoor of daarna 'De Witt of Oranje' in het theater.  SAMENWERKING In Amsterdam werkt Tafel van Vijf samen met het RIJKS MUSEUM en Theater Bellevue, in Den Haag met het Haags Historisch Museum, Museum De Gevangenpoort, ProDemos en Theater aan het Spui en in Dordrecht met Schouwburg Kunstmin en het Dordrechts Museum.

DE WITT OF ORANJE: HET VERHAAL Het is 1672. Nederland wordt van alle kanten aangevallen. Er is paniek, honger en angst. Johan de Witt, regeringsleider, en diens rechterhand, broer Cornelis de Witt, krijgen de schuld. In het rumoer vindt Henk, knecht van Cornelis de Witt, de liefde van zijn leven: Gijsje. Zijn liefde verscheurt hem, want zij is fanatiek oranjegezind en hij wil trouw zijn aan zijn meester. Als de prins van Oranje de macht grijpt, wordt er op beestachtige wijze afgerekend met de broers De Witt. Henk staat er midden in en verliest alles, behalve zichzelf. 'De Witt of Oranje' is waar gebeurd en komt heel dichtbij door een liefdesverhaal waarin liefde en trouw botsen op vrijheid en recht. Maar het gaat ook over angst en een getergd volk dat een verlosser meent te zien in een bleke, jonge prins.

Meer informatie treft u aan op: www.tafelvanvijf.nl  

Deel via social media: