Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR
2015-07-22 07:00:00 • 9 min lezen

Dr. John, Archie Shepp, Bill Frisell en Taxiwars op Jazz Middelheim 2015

Dr. John, Archie Shepp, Bill Frisell en Taxiwars op Jazz Middelheim 2015

dinsdag 21 april 2015

Van 13 tot en met 16 augustus plaatst Jazz Middelheim in het Antwerpse Park Den Brandt enkele legendarische jazzalbums, de meest creatieve Belgen en New Orleans, de bakermat van de jazz, in de kijker. Dr. John, Joe Lovano & Chris Potter, Bill Frisell, Jason Moran, Brussels Jazz Orchestra en Archie Shepp, het is slechts een greep uit het programma van Jazz Middelheim 2015.

13.08 | Belgen in de kijker

De openingsdag van Jazz Middelheim 2015 kleurt volledig rood, geel en zwart. TaxiWars heet de muzikale kruisbestuiving tussen Robin Verheyen en Tom Barman. De samenwerking tussen Brussels Jazz Orchestra en Darcy James Argue stond dan weer in de sterren geschreven; exclusief en op initiatief van Jazz Middelheim. Luikenaar Eric Legnini brengt verder een ode aan Ray Charles. De razend getalenteerde nieuwe generatie is tenslotte van de partij, met LABtrio‘s NY project en Fulco Ottervanger in verschillende gedaanten op de Club Stage.

14.08 | Lessen in de jazzgeschiedenis met Joe Lovano/Chris Potter en Archie Shepp

Joe Lovano & Chris Potter brengen met Sax Supreme een eerbetoon aan A Love Supreme (1965), een van de grootste albums van de legendarische John Coltrane. Archie Shepp is dan weer een voormalige compagnon de route van Coltrane. Hij komt samen met Cécile McLorin Salvant en zijn Attica Blues Big Band de herwerking van zijn iconische Attica Blues (1972) voorstellen. Coming man Jason Moran treedt aan met zijn trio. Hij is dit jaar onze Artist in Residence.

15.08 | Naar New Orleans & The Swing Era met Dr. John 

Amerika’s muzikale cultfiguur Dr. John laat zich sinds de jaren 50 inspireren door de bakermat van de jazz, New Orleans. Met ‘Spirit of Satch‘ zet hij op Jazz Middelheim de wonderlijke muziek van Louis Armstrong naar zijn hand. Net daarvoor zal Jason Moran op geheel eigentijdse wijze een dansfeest op gang brengen, zoals enkel de legendarische swingpianist Fats Waller dat kon in de Harlem clubs van de roaring twenties. Ook de minzame Cécile McLorin Salvant is van de partij en Robin McKelle, misschien wel de beste swing & blues-zangeres van het moment, opent het hoofdpodium.

16.08 | Afsluiten in stijl met Bill Frisell, Steve Kuhn en Romano/Sclavis/Texier

Bill Frisells oeuvre begint stilaan imposante afmetingen aan te nemen en klinkt als een reis doorheen de naoorlogse Amerikaanse muziekgeschiedenis. De Amerikaan is een unieke klankenschilder en zonder twijfel een van de állergrootste gitaristen. Op het Europese continent hoeven Aldo Romano en Henri Texier dan weer nauwelijks onder te doen. Samen met Louis Sclavis blikken ze terug op hun grensverleggende werk Carnet de Routes. Ook het klinkende trio van Steve Kuhn, Joey Baron en Steve Swallow treedt aan op de slotdag.

 

Deel via social media: