Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2016-10-27 07:00:00 • 4 min lezen

Flamenco Biennale: Orquesta Chekara - Flamenco Andalusí

Naast Ensemble Chekara Andalusí de Tetuán maken ook flamencozanger Vicente Gelo en de Nederlandse gitarist Tino van der Sman hun opwachting vanavond. Laverend tussen de flamenco en Marokkaanse muziek, brengt Orquesta Chekara een eigen geluid tijdens deze Flamenco Biënnale.

 

De dans wordt op deze Spaans-Marokkaanse avond verzorgd door niemand minder dan danseres María Ángeles Gabaldón, die met veel Sevillaanse pit en charme de muziek met haar dans onderstreept.

 

Jalal Chekara (violin y voz principal), Munim Nejar (violin coros), Mohamad Ahdaf (laud), Vicente Gelo (voz principal), Tino van der Sman (guitar),

Youssef Elmezgeldi (kanout, coros), Youssef Chair (darbouka y coros), Udo demandt (percussion), María Ángeles Gabaldón (Baile)

 

Voorafgaand aan concert van Chekara een lezing Saskia Törnqvist

 

Orquesta Chekara

 

Dit orkest is vernoemd naar het klassieke Arabo-Andalus-ensemble van de grote meester Chekara (1933-1998) uit Tetuan. Zijn erfgoed wordt verder gedragen door zijn neef Jalal Chekara, die op hoog niveau musiceert in een grensgebied tussen de flamenco en de Marokkaanse muziek. In 2008 bracht hij de signatuurplaat La Chekara y el flamenco uit en vier jaar later het vervolg ‘Tan cerca, tan lejos’ dat tevens een ode vormde aan de legendarische flamencozanger Enrique Morente. Op deze plaat was ook een gastrol weggelegd voor de dochter van Enrique Morente, Estrella.

 

Flamenco biënnale Nederland 2017

 

Flamenco op het scherpst van de snede, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Het tweejaarlijkse internationaal toonaangevende muziek- en dansfestival toont van 13 januari tot en met 29 januari 2017 de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco en brengt eigenzinnige makers, grote sterren en jong aanstormend talent. Het festival presenteert ook deze zesde editie weer een kleurrijke staalkaart van flamenco uitgevoerd door de wereldflamencotop.

Deel via social media: