Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2014-10-28 07:00:00 • 9 min lezen

Het vijfentwintigste Impakt Festival in Utrecht: Soft Machines

Volgen robots hun hart of hun hardware?

Het Impakt Festival 2014 neemt tijdens haar 25ste editie het thema Soft Machines onder de loep. Van 29 oktober t/m 2 november presenteert Impakt een internationaal programma waarin kunstmatige intelligentie en technologische empathie wordt verkend en verbeeld via tentoonstellingen, filmprogramma’s, muziek en lezingen op verschillende locaties in Utrecht.

 

Soft Machines: Where the Optimized Human Meets Artificial Empathy is een thema dat zich richt op het heden en de nabije toekomst van de relatie tussen mens en machine. Computers en robots vormen zich steeds meer naar ethische en emotionele belangen, terwijl onze gevoelswereld in toenemende mate wordt ingegeven door de dagelijkse en intieme omgang met technologie. Het festivalprogramma is samengesteld door een team van vier Amerikaanse curatoren: A.E. Benenson, Ken Farmer, Dr. Leah Kelly en Noah Hutton.

 

Naast het thematische programma Soft Machines, biedt het Panorama Programma jaarlijks een dynamisch overzicht van de meest opvallende korte films, jong talent, off-stream producties en hoogtepunten uit internationale festivals en biënnales.

 

Officiële Opening Impakt Festival 2014

Woensdag 29 oktober opent het festival om 17:00 uur met de Soft Machines tentoonstelling met de titel (!?) in de ruimte van Fotodok/Casco en om 19:15 uur in Theater Kikker met een performance door Michael Bell-Smith en een keynote van cyber-punk auteur Bruce Sterling.

Locaties Impakt Festival

Het Impakt festivalhart bevindt zich in Theater Kikker. De filmprogramma’s, lezingen en muziek rondom Soft Machines en het Panorama Programma zijn te zien in Theater Kikker en Filmtheater 't Hoogt. De festivaltentoonstelling (!?) is verspreid over twee locaties: de ruimte van Fotodok/Casco en van Galerie Sleper. Naast de hoofdtentoonstelling is in de Academiegalerie een tentoonstelling van HKU-studenten te zien.

 

Algemene informatie Impakt Festival

De Impakt Festival Passe-partout (25 euro) en de Dagpas (15 euro) zijn te reserveren via tickets@impakt.nl. Voor het festivalprogramma in Theater Kikker zijn losse e-tickets te koop via www.theaterkikker.nl. Kaartverkoop van de tickets voor andere locaties vindt plaats aan de deur op de festivaldag zelf. Voor studenten, U-pashouders en CJP-leden geldt een korting op de toegangsprijs. Meer informatie en het volledige festivalprogramma is te vinden op www.impakt.nl.

 

Programma Impakt Festival 2014

 

Soft Machines Filmprogramma’s

De cinema is al sinds haar ontstaan gefascineerd door de kruising van emoties en machines. We kennen allemaal de klassieke voorbeelden, zoals de tinnen man op zoek naar een hart, de psychotische A.I. en virtual-reality-romantiek. Het Soft Machines filmprogramma biedt een nieuw perspectief op het visuele vocabulaire dat bepaalt hoe de intieme omgang met computers eruit kan zien. Met experimentele videokunst, documentaires en gevonden filmmateriaal, worden de filmische conventies van het thema onderzocht via een reeks onwaarschijnlijke bronnen: van minimalistische beeldhouwkunst tot massagefetisjen en verveelde aandelenhandelaren. Onder meer met Daniel Cockburn, Chris Cunningham, Erica Scourti, Jon Rafman, Lutz Dammbeck, Falke Pisano en Omer Fast.

 

Soft Machines Tentoonstelling (!?) De festivaltentoonstelling (!?), uit te spreken als 'uitroepteken vraagteken', is vernoemd naar het symbool waarmee verrassende schaakzetten met onverwachte gevolgen worden aangegeven. De titel verwijst zo naar de anekdote van de eerste keer dat een schaakgrootmeester, Kasparov, een schaakpartij verloor van een computer. Door een fout in de programmering deed Deep Blue, de computer een domme zet. Kasparov raakte hierdoor zo in verwarring dat hij verloor. (!?) staat in deze gevarieerde tentoonstelling voor onvoorziene verschijningen van emotionele complexiteit aan de uiterste randen van de technologie. Met werk van onder anderen: Iain Ball, Cecile B. Evans, Sebastian Schmieg & Silvio Lorusso, Raphael Lyon, Paul Laffoley, Mark Leckey en Harun Farocki

 

Opening Exposities Impakt Festival 2014 Opening Harun Farocki, Serious Games in Galerie Sleper - vr 17 oktober Opening Tentoonstelling Academiegalerie - vr 24 oktober Opening Tentoonstelling (!?) Fotodok/Casco - wo 29 oktober

 

Soft Machines: Presentaties & Speciale projecten

Een caleidoscopische blik op emoties en machines, door wetenschappers, kunstenaars, musici, videogameontwerpers en academici. Ze werken allen vanuit het idee dat een experiment tegelijk gebaseerd moet zijn op onderzoek en specifieke vraagstellingen, maar het uiteindelijk een gelegenheid is om verrast te worden. Met onder anderen: Bruce Sterling, Metahaven, Annie Dorsen, Dr. Marc-Oliver Gewaltig, Scott Kildall, Kill Screen Magazine met Jamin Warren, Jonas Lund, Michael Bell Smith, Anna Lundh, John Menick, Dr. Luc Steels, Francois Pachet en Marco Marchini, Tristan Perich en Ere Lievonen, Maria Antelman, Franco Berardi, Lea Cetera, Tyler Coburn, Dr. Suzanne Dikker en Matthias Oostrik,

 

 

Soft Machines Muziekprogramma

Tijdens de clubnights verandert Theater Kikker in een audiovisuele omgeving. Toonaangevende internationale dj’s werken samen met vj's en kunstenaars. Ze geven invulling aan het thema van de geoptimaliseerde mens en kunstmatige empathie, door middel van live visuals met gemanipuleerde Hollywoodbeelden van kunstmatige intelligentie, glitch-art en motion graphics die speciaal voor de optredens zijn ontwikkeld.

Donderdag 30 oktober: Nguzunguzu met VJs Pinar&Viola, en DJ Sliink met de VJs van Pussykrew. Een gratis Soft Machines afterparty met Wildgroei vindt plaats in Ekko.

 

Zaterdag 1 november: Akka met VJ Maxmana, Krampfhaft met VJ Rosa Menkman, Boeboe met de VJs van Pussykrew.

Deel via social media: