Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2016-12-19 07:00:00 • 7 min lezen

Hollandse meesters en Parijs variété in Holland & Le Chat Noir vanaf 18 maart 2017

Scapino Ballet Rotterdam brengt vanaf 18 maart 2017 Hollandse meesters en Parijs variété bij elkaar in de voorstelling HOLLAND & LE CHAT NOIR van Ed Wubbe

Scapino presenteert twee topstukken van een van de succesvolste Nederlandse choreografen in één voorstelling: Holland en Le Chat Noir van Ed Wubbe. Beide stukken werden jubelend ontvangen vanwege het vernieuwende theatrale karakter, de grote dynamiek en de virtuoze uitvoering. Te midden van dansspektakel en een grootse enscenering weet Wubbe met kleine, menselijke emoties de toeschouwer te raken. Het afgelopen jaar maakte hij de grootste Scapinoproductie ooit: TING! In 2017 viert de artistiek directeur zijn 25-jarig jubileum bij het Rotterdamse stadsgezelschap.

Alleen al het toneelbeeld van Holland is adembenemend, met een oer-Hollandse wolkenlucht in de stijl van Ruysdael en dansers in 17e eeuwse pakken. Om zijn gevoel over zijn geboorteland weer te geven gaat Wubbe terug tot de gouden eeuw, naar de kiem van de Hollandse identiteit. Met prachtige choreografische vondsten laat Holland de contrasten in de Nederlandse samenleving zien, een mengeling van vrije koopmansgeest, calvinisme en tolerantie. Wubbe maakte Holland tijdens de opkomst van het populisme in 2010. In 2017 is het actueler dan ooit.

In het intrigerende en tegendraadse Le Chat Noir toont Ed Wubbe zijn theatrale kracht. Het illustere Parijse theatercafé Le Chat Noir was tijdens de Belle Époque in Parijs het epicentrum voor avant-garde artiesten uit het variété, cabaret en muziek. Met clowneske solo’s, buitenissig uitgedoste dansers, onderhuidse tragiek en een vleugje Franse cancan komt het café opnieuw tot leven. Uitbundig plezier en ontroering wisselen elkaar af, ook in de muziek, een mix van bruisende operettemuziek en chansons van Edith Piaf en Jacques Brel. Met 24 duizend bezoekers en uitverkochte zalen is Le Chat Noir de succesvolste tournee van Scapino.

Te zien in diverse theaters van 18 maart t/m 11 mei 2017

Deel via social media: