Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2016-11-01 07:00:00 • 4 min lezen

Isabelle van Keulen solist bij Amsterdam Sinfonietta in Philip Glass' Four Seasons

Van 12 t/m 20 november 2016 geeft Amsterdam Sinfonietta een reeks concerten rondom spannende filmmuziek. Isabelle van Keulen is solist in het Tweede Vioolconcert ‘The American Four Seasons’ van Philip Glass. Concerten zijn in Amsterdam, Tilburg, Den Bosch (November Music), Utrecht en Enschede. 

Op het programma staat muziek uit Hitchcocks klassieker Psycho, gevolgd door Death & Resurrection door Toru Takemitsu geschreven voor de Japanse oorlogsfilm Black Rain, en muziek uit de film There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson, waarvoor componist en Radiohead gitarist Jonny Greenwood een Grammy nominatie ontving. In 2012 tekende Amsterdam Sinfonietta voor de wereldpremière van Greenwoods suite. Philip Glass is bij het grote publiek vooral bekend om zijn filmmuziek, waarvoor hij meerdere Oscarnominaties kreeg. Isabelle van Keulen is een groot liefhebber van Glass en heeft zijn Eerste Vioolconcert vaak gespeeld. Ze speelt nu voor het eerst het Tweede vioolconcert ‘The American Four Seasons’. In de eigentijdse opvolger van Vivaldi’s Vier Jaargetijden is Glass, die in januari tachtig jaar wordt, volgens Van Keulen “verder verwijderd van de minimal music”. Amsterdam Sinfonietta voerde in 2012 de Nederlandse en Belgische première van het monumentale werk uit, en daarna klonk het hier nog maar zelden.

"Er zitten ongelooflijke mooie vioolsolo’s in, ik ben er nu al dol op." – Isabelle van Keulen

Isabelle van Keulen is een van de meest veelzijdige Nederlandse topviolisten. Zij hecht grote waarde aan muzikale veelzijdigheid. Ze speelt naast viool ook altviool, voert naast haar solo-optredens met orkesten als het KCO en het Berlin Philharmonisches Orchester, kamerorkesten aan. Ze speelt kamermuziek in allerlei vormen en combinaties, met pianist Ronald Brautigam vormt ze bijvoorbeeld al meer dan twintig jaar een duo, en geeft masterclasses. Op haar repertoire staan naast de grote standaardwerken ook (speciaal voor haar geschreven) werken van hedendaagse componisten als Philip Glass, John Adams, Theo Loevendie en Erkki-Sven Tüür. Momenteel werkt ze aan het prestigieuze project ‘Tango’ met muziek van Astor Piazzolla, gespeeld door haar eigen ensemble. Al sinds de oprichting van het orkest is Isabelle van Keulen regelmatig gastsolist bij Amsterdam Sinfonietta. 

 

Amsterdam Sinfonietta

Candida Thompson, leiding & viool

Isabelle van Keulen, viool

 

Programma The American Four Seasons

Herrmann – Psycho, a narrative for string orchestra

Takemitsu – Death & Resurrection uit Black Rain

Greenwood – Suite 'There Will Be Blood'

Glass – Vioolconcert nr. 2 'The American Four Seasons'

Deel via social media: