Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR
2016-07-26 07:00:00 • 9 min lezen

Jazz Middelheim rondt affiche af met Patti Smith. Power Trio: Murray, Allen & Carrington vervangt Liberation Music Orchestra

Jazz Middelheim rondt affiche af met Patti Smith. Power Trio: Murray, Allen & Carrington vervangt Liberation Music Orchestra

Het programma van Jazz Middelheim, van 12 tot en met 15 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt, is volledig. Op 13 augustus zal Patti Smith met ‘An evening of words and music’ de festivaldag afsluiten. Op 15 augustus wordt Liberation Music Orchestra vervangen door Power Trio: Murray, Allen & Carrington.  Eerder al werden Ludovico Einaudi, Melanie De Biasio, Pharoah Sanders/Zakir Hussain/Joachim Kühn, STUFF. Hybrid Love, Jef Neve & Typhoon en Avishai Cohen aangekondigd.

Patti Smith is niet meer weg te denken uit de hedendaagse muziekgeschiedenis. Met gevleugelde woorden ving ze ‘Horses’ aan en blies zo de Amerikaanse punkbeweging haar eerste levensadem in. Doorheen de jaren leerde de wereld haar kennen als muzikante, dichteres, activiste, beeldend kunstenaar en auteur. Op zaterdag 13 augustus brengt ze met ‘An Evening of Words and Music’ een akoestische set waarin het publiek voorbij alle bombast de bezwerend prevelende Patti Smith van weleer zal terugvinden.

Op maandag 15 augustus, de slotdag van Jazz Middelheim, wordt Liberation Music Orchestra vervangen door Power Trio: Murray, Allen & Carrington. ‘Perfection’, het debuut van dit ‘all star trio’ rond saxofonist David Murray, pianiste Geri Allen en drumster Terri Lyne Carrington, werd unaniem de hemel in geprezen. Het trio brengt op Jazz Middelheim niet alleen een ode aan de overleden grootmeester Ornette Coleman, maar ook aan enkele andere persoonlijke helden die in 2016 stierven zoals Marcus Belgrave, Charlie Haden en Father Peter O’Brien.

Jazz Talks

Vorig jaar organiseerde Jazz Middelheim voor het eerst de Jazz Talks bij aanvang van elke festivaldag; gesprekken over jazz, door jazzartiesten en -kenners. Ook dit jaar komen jazzfanaten en ieder die iets wil opsteken over jazz en de muziek opnieuw aan hun trekken. Het concrete Jazz Talks-programma volgt later.

Tentoonstelling 35e editie Jazz Middelheim

Aangezien men verjaardagen in stijl dient te vieren, zet Jazz Middelheim een buitengewoon project op poten om de 35e editie van Jazz Middelheim te vieren. Het festival dook diep in de archieven en donkere kelders om materiaal van 35 jaar Jazz Middelheim te verzamelen en vroeg aan alle Jazz Middelheim-fans hetzelfde. Vanaf juni zijn deze verzamelde ‘relikwieën’ op 35 locaties in Antwerpen te bewonderen: van fotomateriaal, drukwerk, video- en geluidsopnames, tot op de laatste verloren bonnetjes en uitgerafelde polsbandjes. Meer info volgt later.

Jazz Middelheim op Klara

Klara is er tijdens het festival elke dag live. Van vrijdag tot zondag van 16 uur tot middernacht, en op maandag van ’s middags 12 uur tot 21 uur ‘s avonds. Tussen de concerten door serveren presentatoren Lies Steppe, Bart Vanhoudt en Karel Van Keymeulen gesprekken met muzikanten en bezoekers, reportages achter de schermen en vanop de festivalweide, en commentaar van kenners en liefhebbers. De Klara-reporters kammen vier dagen lang het terrein af op zoek naar mooie verhalen. En ook via klara.be kunnen de jazzliefhebbers het hele festival op de voet volgen.  De hele zomer is er ook het programma ‘Jazz Middelheim’: een selectie van de meest markante live momenten uit de geschiedenis van het festival én een vooruitblik op de editie 2016. En op Klara geeft Lies Steppe ook het startschot voor Jazz Middelheim tijdens de laatste aflevering van Take 7 dit seizoen. Er is ook elke weekdag, van 23u tot middernacht een reeks rond markante jazzfiguren: Best of Jazz. Een zomer lang dé jazz die u gehoord moet hebben. 

Praktisch

Tickets zijn te koop via de website www.jazzmiddelheim.be en via Fnac. Om tegemoet te komen aan de vraag van vele bezoekers naar voordeelformules, worden naast festivalpassen ook opnieuw groepstickets en jongerentickets aangeboden.  De allerjongste jazzfans kunnen terecht bij de gratis kinderanimatie op het festival.

Info: www.jazzmiddelheim.be, 12-15 augustus 2016, Park Den Brandt, Antwerpen

Programma

VRIJDAG 12 AUGUSTUS

21.30u Ludovico Einaudi

19.30u Avishai Cohen Quartet

17.30u Marcin Wasilewski Trio

15.30u Pascal Schumacher & Friends

 

CLUB STAGE

23.00u Book of Air vvolk

18.50u EOP/AAN

16.50u Hoera.

ZATERDAG 13 AUGUSTUS

21.30u An evening of words and music with Patti Smith

19.30u Tribute to Ornette Coleman

17.30u ICP Orchestra

15.30u Avishai Cohen Big Vicious

 

CLUB STAGE

23.00u Eric Thielemans Large plays ERF

20.50u The Mechanics are Dancing in your Head

18.50u Eric Thielemans & Billy Hart Duo

16.50u Eric Thielemans Solo

ZONDAG 14 AUGUSTUS

21.30u Melanie De Biasio

19.30u STUFF. 'Hybrid Love'

17.30u Jef Neve & Typhoon

15.30u Avishai Cohen + Koninklijk Conservatorium Antwerpen

 

CLUB STAGE

23.00u Rebirth::Collective

20.50u Rebirth::Collective

18.50u Tutu Puoane

16.50u Tutu Puoane

MAANDAG 15 AUGUSTUS

18.30u Pharoah Sanders / Zakir Hussain / Joachim Kühn

16.30u Power Trio: Murray, Allen & Carrington

14.30u Dré Pallemaerts "Seva"

12.30u Craig Taborn - AVENGING ANGEL (solo)

 

CLUB STAGE

21.00u Ben Sluijs Quartet

17.50u 3/4 Peace

15.50u Ben Sluijs Trio

13.50u Ben Sluijs & Erik Vermeulen Duo

 

       

      

Deel via social media: