Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR
2015-07-10 07:00:00 • 3 min lezen

Jazz Museum Rotterdam – Jazz op de Kaap

Jazz Museum Rotterdam – Jazz op de Kaap

Tekst Roland Huguenin

 

Een bezoek aan Jazz Museum Rotterdam is zeer de moeite waard. Tot en met zondag 19 juli biedt het een niet te missen kans om een unieke en omvangrijke collectie jazz-gerelateerde kunst te zien.

Een aanrader voor bezoekers van het North Sea Jazz Festival.

Het museum is gevestigd in Fenixloods I, een oude havenloods die de sfeer ademt van het oude Katendrecht. Het gebouw is herbestemd en ondergaat binnenkort een metamorfose tot moderne appartementen.

Initiator is Wim van Zon, die ook de kunsttentoonstelling "Let Freedom Ring" op North Sea Jazz in Ahoy verzorgt.

Toen het North Sea Jazz Festival in 2006 naar Rotterdam kwam, ging Van Zon de jaarlijkse kunsttentoonstelling op het festival organiseren. Onder de noemer Music Inspired Art, exposeert hij sindsdien de jazzfotografie en beeldende kunst in jaarlijks wisselende tentoonstellingen.

De tiende editie van North Sea Jazz in Rotterdam, geeft aanleiding om een pop-up museum in te richten. In het Jazz Museum Rotterdam, een tijdelijk museum, heeft iedereen de kans om te genieten van een museale collectie fotografie en grafische kunst, van wereldberoemde Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. Tevens zijn er concerten, lezingen, workshops en filmvoorstellingen. Daarnaast richt DJAZZ.tv een studio in waar fotoshoots en interviews plaatsvinden met musici, fotografen, auteurs en kunstenaars.

Het museum fungeert als broedplaats. Kunstenaars ontmoeten elkaar en werken geïnspireerd samen. Het publiek is daar getuige van.

 

De museumexpositie bestaat uit zeven deeltentoonstellingen.

World’s Greatest Jazz Photos - Het beste werk van onder meer William Gottlieb, Francis Wolff, Jim Marshall, Baron Wolman, Paul Bergen en Jimmy Katz.

Bijzonder en intrigerend zijn de foto’s van Susanne Schapowalow (93). Kort na 1945 fotografeerde zij alle Amerikaanse jazzcoryfeeën. Haar herontdekte foto’s waren eerder alleen in Berlijn te zien.

Het beste van 10 jaar North Sea Jazz Art - Werk van onder meer Jazzamoart (Mexico), Easton Davy (USA).

Jazz in Rotterdam - Over de 100-jarige geschiedenis van de jazz in Rotterdam. Op basis van beeldmateriaal uit het boek Hans Zirkzee, dat vlak voor de opening van het museum verscheen.

North Sea Jazz Posters - Posters en billboards, ontworpen door onder meer Karel Appel, Anthon Beeke en Joost Swarte.

InstrumentHeads by Michael Weintrob - Muziekfotograaf uit New York exposeert tientallen foto’s. Tot 15 juli werkt Michael aan een Nederlandse uitbreiding van zijn serie.

North Sea Jazz Festival Rotterdam in foto’s - De meest illustere foto’s van Nederlandse fotografen.

Let Freedom Ring - In Nederland ontstond de Cobra-beweging die vrijheid in expressie zocht en ontdekte dat de nieuwe naoorlogse jazz ook nieuwe wegen vond. Vele kunstenaars werden mede door jazz beïnvloed. In deze tentoonstelling is werk te zien van o.a. Han Bennink, Ed van der Elsken en Kees Okx die in hun werk een belangrijke plaats gaven aan jazz.

 

Veerlaan 9, 3072 AN Rotterdam

Met OV: Metrostation Rijnhaven + 8 minuten lopen (op de route richting NSJ)

http://www.jazzmuseumrotterdam.com/nl/events/category/tentoonstellingen/

Deel via social media: