Zoek...
Joshua Redman wint Edison Jazz Oeuvreprijs

Joshua Redman wint Edison Jazz Oeuvreprijs

PERSBERICHTEN
DOOR
2017-04-14 07:00:00 • 3 min lezen

Jazz

Jazzsaxofonist Joshua Redman krijgt Edison Jazz Oeuvreprijs 2017

Amsterdam, 13 april 2017 - De Edison Stichting kent de Oeuvreprijs Jazz 2017 toe aan de Amerikaanse jazzsaxofonist Joshua Redman. De prestigieuze prijs wordt uitgereikt op 30 juni tijdens Edison Jazz/World 2017 in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Redman komt de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen en een selectie van zijn oeuvre ten gehore brengen samen met het New Rotterdams Jazz Orchestra.

Als zoon van de legendarische saxofonist Dewey Redman studeerde Redman af aan de Universiteit van Harvard in 1991 om vervolgens te verhuizen naar New York en aldaar in de jazz scene te belanden. In datzelfde jaar won hij de Thelonious Monk competitie en startte definitief als professioneel muzikant. Hij tekende zijn platencontract bij Warner Bros en bracht in 1993 zijn eerste album uit, die hem gelijk zijn eerste Grammy nominatie (van vier) opleverde.

Een jaar later start hij zijn eigen kwartet dat een van de succesvolste combinaties is geweest van de afgelopen twee decennia. Zijn drie bandleden, pianist Brad Mehldau, bassist Christian McBride en drummer Brian Blade groeiden alle drie uit tot bandleiders en behoren tot de top van de hedendaagse jazz met hun eigen ensembles. Redman zelf wordt een van de meest consistente en succesvolle bandleiders in dit genre genoemd.

Het veelzijdige oeuvre en prachtige samenwerkingen met vele grootheden maakt dat deze saxofonist en componist de prijs verdient als geen ander.

Edison Jazz/World uitreiking in Rotterdam
Sinds vorig jaar is Edison Jazz/World een samenwerking aangegaan met Rotterdam Festivals en North Sea Round Town. Daarmee is Edison Jazz/World onderdeel van het “fringe” festival North Sea Round Town dat de twee weken voorafgaand aan het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival plaatsvindt.

Op vrijdag 30 juni vindt Edison Jazz/World 2017 plaats in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Diverse winnaars treden op en worden daarbij begeleid door het New Rotterdam Jazz Orchestra. Er zijn kaarten beschikbaar voor publiek, te bestellen via het ticketbureau van het Luxor Theater, telefoon 010 - 484 33 33 of op www.luxortheater.nl.

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz/World.

Jazz

Deel via social media: