Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JOKE SCHOT
2020-09-05 07:00:00 • 2 min lezen

Symfonische rock

Jimi Hendrix 50 Years in Heaven

Fototentoonstelling met bekende, onbekende, ruige, intieme en zeldzame beelden, gemaakt door fameuze muziekfotografen. De opening vindt plaats op vrijdag 11 september om 18:15 uur in Theater aan de Schie in Schiedam, inclusief de presentatie van het fotoboek 'Hendrix in Holland' en een optreden van een Hendrix-tributeband.

Op 18 september 1970 overleed gitaarlegende Jimi Hendrix. Ondanks zijn korte leven – net zoals Brian Jones, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse en Alexandra, trad hij toe tot de club van 27 (Forever 27) - wordt hij gezien als het genie dat nog steeds inspireert. Zijn gitaarspel is een mijlpaal voor toekomstige generaties muzikanten. Als geen ander benutte Jimi Hendrix de mogelijkheden van de (elektrische) gitaar en introduceerde tal van speeltechnische vernieuwingen. Zijn eclectische stijl vond en vindt navolging in blues, pop, funk, rock en jazz.

Onder de titel Jimi Hendrix – 50 Years in Heaven memoreert De Fotowerkplaats in Schiedam zijn vroege dood met een verkooptentoonstelling waar ruim 60 originele, gesigneerde prints van iconische foto’s zijn te bewonderen en kunnen worden gekocht.

Deze tentoonstelling is gecureerd door Peter de Raaf en Wim van Zon. Zij benaderden de nog levende fotografen die Hendrix in beeld hebben gebracht en putten uit nagelaten- en eigen collecties. Er is werk te zien van onder meer Baron Wolman en Jerry Schatzberg (USA), Eddie Kramer (Zuid-Afrika), Dominique Tarlé (Frankrijk), Rob Bosboom (NL) en de Britse fotografen David Montgomery, David Redfern en Bruce Fleming.

Van Rob Bosboom zijn foto’s te zien van het legendarische concert, op 10 november 1967 geschoten in het oude Ahoy in Rotterdam, foto’s die hij maakte in de VPRO-studio bij het tv-programma Hoepla en in Londen, waarvan er een aantal verschenen in het jongerentijdschrift Muziek Express.

Bruce Fleming, onder andere de maker van de hoesfoto van Are You Experienced?, het eerste album van Hendrix, printte speciaal voor deze tentoonstelling 8 opnamen uit zijn Hendrix-archief.

Speciale printedities
Voor zamelaars brengt V!Ps International Art Galleries twee fotoprints in gelimiteerde oplages uit. Het betreft foto’s van Rob Bosboom van Jimi Hendrix tijdens zijn televisieoptreden in Hoepla en een niet eerder geprinte foto van het Ahoy-concert.

Beide edities zijn verkrijgbaar in De Fotowerkplaats in Schiedam en in de Koppelkerk in Bredevoort, waar ook speciale setjes verkrijgbaar met 8 fotokaarten met de opnamen van het Ahoy-concert in 1967.

HENDRIX IN HOLLAND
Naast de expositie hebben Peter de Raaf en Wim van Zon ook het boekje Hendrix in Holland samengesteld. Daarin staan tal van verhalen over de contacten van Nederlandse organisatoren met (het management van) Jimi Hendrix, die leidden tot tv-optredens bij Fanclub en Hoepla, een concert in Rotterdam en vooral ook over afgelaste optredens. Het boekwerk bevat tal van foto’s die de in 2017 overleden fotograaf Rob Bosboom van Hendrix maakte. Het zijn foto’s uit de tentoonstelling en een aantal extra beelden uit zijn archief. Het gitaarwonder, een verhaal over de ontmoeting tussen Jimi Hendrix en dichter/performer J.A. Deelder (en de nacht die daarop volgde) is integraal opgenomen.

Opening en boekpresentatie
Op 11 september om 17.00 uur wordt voor pers en genodigden het boekje ten doop gehouden in het Theater aan de Schie in Schiedam. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan Wim van Krimpen, voormalig directeur van de Kunsthal in Rotterdam en het Haags Gemeentemuseum. Hij was de organisator van het enige optreden van Jimi Hendrix in Nederland, tijdens zijn Hippy Happy Beurs in 1967. Vanaf 18.15 uur is het publiek welkom en worden groepjes van maximaal 25 personen begeleid naar de op loopafstand gevestigde Fotowerkplaats. In het theater treedt een Hendrix-tribute band op.

50 YEARS HENDRIX IN HEAVEN
Ongeveer gelijktijdig met de tentoonstelling in Schiedam heeft de Koppelkerk in Bredevoort een tentoonstelling onder de titel 50 Years Hendrix in Heaven. Naast foto’s zijn daar tal van affiches, LP’s en parafernalia te zien. V!Ps en Music Inspired Art leveren een deel van de exclusieve foto’s.

Bredevoort 3 september tot en met 11 oktober - toegang € 6,00

Koppelkerk Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort

Schiedam 11 september tot en met 18 oktober - toegang € 4,50

De Fotowerkplaats Gerrit Verboonstraat 14, 3111 AA Schiedam

Hendrix in Holland is vanaf 12 september verkrijgbaar bij De Fotowerkplaats, de Koppelkerk in Bredevoort, en in boekhandels en platenzaken in Rotterdam en Amsterdam. Op zaterdag 18 september is er een Jimi Hendrix Tribute-avond in Jazzcafé Dizzy in Rotterdam, waar het boekje ook zal worden verkocht voor € 19,90. Het betreft een gelimiteerde, individueel genummerde, oplage van 600 stuks. De set met 8 fotokaarten kost € 9,50.

Als enige galerie in Europa wordt tijdens de expositie in De Fotowerkplaats de luxe editie van het nieuwe Jimi Hendrix fotoboek van de vermaarde Rolling Stone Magazine fotograaf Baron Wolman aangeboden.

Zowel in De Fotowerkplaats als tijdens de opening in Theater aan de Schie worden de maatregelen, die bedoeld zijn om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, strikt in acht genomen: er wordt toezicht gehouden op de anderhalve meter afstand tussen bezoekers en ook worden naam en telefoonnummer / emailadres vastgelegd.

V!P’s en Music Inspired Art
Voor de expositie, printedities, postkaarten en boekuitgave contact via musicinspiredart@gmail.com

Symfonische rock

Deel via social media: