Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2016-11-11 07:00:00 • 11 min lezen

Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden

Op de facebook-pagina van Leonard Cohen stond vanochtend ineens het volgende bericht

 

“it is with profound sorrow we report that legendary poet, songwriter and artist, Leonard Cohen has passed away. We have lost one of music’s most revered and prolific visionaries.

A memorial will take place in Los Angeles at a later date. The family requests privacy during their time of grief”

 

De Canadese singer/songwriter met die typerende stem overleed afgelopen maandag op 82-jarige leeftijd. Cohen was niet alleen liedjesschrijver maar ook schrijver en dichter en feitelijk lag daar zijn echte passie.

 

Eind zestiger jaren was daar, in een muzikaal tijdperk van Dylan, het eerste bescheiden succes van Cohen maar het publiek vond zijn teksten toch vaak wat zwaarmoedig. Overigens is dat altijd zo gebleven. In 1984 was daar ineens ‘Hallelujah’, afkomstig van het album Various Positions, een nummer dat we allemaal kennen. Toch werd dit nummer pas écht een hit in de vertolking van Jeff Buckley en in mindere mate John Cale. Sinds die tijd is het nummer oneindig veel gecoverd.

 

In de negentiger jaren stapte Cohen eigenlijk uit de muziekwereld en trok zich terug in eenzaamheid in een Zen-achtig klooster. In de tussentijd verdonkeremaande zijn manager Cohen’s kapitaal waardoor hij zich eigenlijk weer genoodzaakt zag op te gaan treden. Het succes keerde terug, de zalen vulden zich als vanzelf en hij uitte zijn muzikale creativiteit door nog een vijftal albums uit te brengen.

 

Enkele weken geleden was daar zijn laatste, donkere en sombere album You Want It Darker met hier en daar een niet al te subtiele verwijzing naar zijn naderende einde; hij voelde het als het ware aankomen. 

Deel via social media: