Zoek...
Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta op tournee met het Requiem van Fauré

Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta op tournee met het Requiem van Fauré

PERSBERICHTEN
DOOR
2017-08-09 07:00:00 • min lezen

Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta op tournee met het Requiem van Fauré

Het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta gaan voor het eerst sinds lange tijd gezamenlijk op tournee. De samenwerking gaat van start met vijf concerten in Zuid-Amerika. Van 7 tot en met 14 september reizen de ensembles naar de meest gerenommeerde concertzalen van het continent. Op het programma staat onder andere het geliefde Requiem van Gabriel Fauré. Eind september wordt het programma herhaald in Nederland. De concertserie is onderdeel van het drieluik waarmee het Nederlands Kamerkoor zijn 80-jarig jubileum viert.

De tournee
De tournee naar Zuid-Amerika is voor zowel het Nederlands Kamerkoor als Amsterdam Sinfonietta een primeur. Vanaf 7 september geven de twee ensembles vijf concerten in vier van de mooiste en beroemdste concertzalen van het continent: Sala Nezahualcóyotl in Mexico-Stad (Mexico), Teatro Mayor in Bogotá (Colombia), Teatro Colón in Buenos Aires (Argentinië) en Centro Cultural 660 in Santiago de Chile (Chili). Van 21 tot 26 september presenteren de ensembles het programma in TivoliVredenburg Utrecht, het Muziekcentrum Enschede, Musis Arnhem en Het Concertgebouw Amsterdam.

Het programma
Het Requiem van Gabriel Fauré (1948-1924) is een van de meest geliefde Requiems uit de geschiedenis. De variant voor kamerkoor en -orkest die klinkt tijdens de tournee, reflecteert het intieme karakter van het werk. Faurés Requiem is troostrijk en ingetogen: het is een ode aan het eeuwige leven. Naast het Requiem klinken werken van Dmitri Sjostakovitsj, Arvo Pärt, Knut Nystedt en Johann Sebastian Bach. Tijdens dit deel van het programma staan oorlog en vrede tegenover elkaar: Sjostakovitsj' Kammersinfonie is opgedragen aan slachtoffers van fascisme en oorlog, terwijl Arvo Pärts Da Pacem Domine een pleidooi voor wereldvrede is. 

80-jarig jubileum
Op 1 oktober 1937 klonk het Nederlands Kamerkoor voor het eerst op de radio. Het koor viert dit najaar dus zijn 80-jarig jubileum. De feestelijkheden staan in het teken van vernieuwing: het Nederlands Kamerkoor presenteert een nieuwe huisstijl, gaat een nieuwe samenwerking aan met platenlabel Alpha Records en gaat van start met NKK NXT, een talentontwikkelingstraject voor jonge zangers. Omdat ook prachtige koormuziek niet mag ontbreken, presenteert het koor een drieluik van projecten die in het teken staan van het 80-jarig jubileum: op 1 en 2 september 150 Psalms, van 28 september tot en met 7 oktober de Vespers van Rachmaninov en van 9 tot en met 26 september het Requiem van Fauré.

Over Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta werd in 1988 opgericht met Lev Markiz als eerste artistiek leider. Candida Thompson is sinds 1995 als concertmeester verbonden aan Amsterdam Sinfonietta, sinds 2003 is ze tevens artistiek leider van het orkest. Zonder dirigent spelen vergt een grote inzet en betrokkenheid van alle musici. In het orkest zitten dan ook musici die spelen op solistenniveau. In de afgelopen jaren maakte Amsterdam Sinfonietta tournees door Europa, China, Amerika en Australië. Het trad op in concertzalen als Barbican Hall in Londen, Cité de la Musique in Parijs, National Centre of Performing Arts in Beijing en Konzerthaus in Berlijn. Ga naar de complete biografie.

Over het Nederlands Kamerkoor
Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door tot critici in binnen- en buitenland: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble”, aldus de Volkskrant (2016). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor. Ga naar de complete biografie.

Deel via social media: