Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR
2015-07-23 07:00:00 • 5 min lezen

New Orleans, legendarische jazzalbums en Belgen in de kijker op Jazz Middelheim

New Orleans, legendarische jazzalbums en Belgen in de kijker op Jazz Middelheim

 

Jazz Middelheim, van 13 tot en met 16 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt, maakt vandaag nagenoeg zijn volledige programma bekend. Dr. John, Joe Lovano & Chris Potter, Bill Frisell, Jason Moran, Brussels Jazz Orchestra en Archie Shepp zijn slechts enkele namen uit het programma.

 

De openingsdag van deze vierendertigste editie van het festival kleurt volledig zwart-geel-rood met uitsluitend Belgische projecten. LABtrio stelt een project voor met twee muzikanten uit New York, pianist Eric Legnini brengt met What’D I Say een ode aan Ray Charles en Brussels Jazz Orchestra werkt voor het eerst samen met componist en dirigent Darcy James Argue. Afsluiter van de openingsdag is TaxiWars, de band rond dEUS-frontman Tom Barman en saxofonist Robin Verheyen.

 

Dag twee van Jazz Middelheim staat in het teken van de vijftigste verjaardag van A Love Supreme, algemeen beschouwd als één van de grootste albums van de legendarische John Coltrane en een mijlpaal in de jazzgeschiedenis. Sax Supreme van Joe Lovano & Chris Potter is een eerbetoon. Aan hun zijde vinden we Cecil McBee, Lawrence Fields en Jonathan Blake. Archie Shepp, voormalige compagnon de route van Coltrane, komt samen met zijn Attica Blues Big Band en Cécile McLorin Salvant de herwerking van zijn iconische plaat Attica Blues (1972) voorstellen. Net zoals voorgaande jaren werken Jazz Middelheim en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen opnieuw samen een project uit. De gastmuzikant voor dit project wordt binnenkort bekendgemaakt.

 

De frisse wind die door de New Orleans scene waait is onmiskenbaar net zoals de invloed van de stad op veel muzikanten en tal van genres. Sinds de jaren 50 laat Dr. John zich inspireren door deze bakermat van de jazz. Op Jazz Middelheim brengt hij een eerbetoon aan Louis Armstrong onder de noemer Spirit of Satch. Robin McKelle & The Flytones openen deze festivaldag en schipperen doorheen de Amerikaanse traditie van jazz, soul, funk en rhythm & blues. Cécile McLorin Salavant is omnipresent tijdens deze editie van Jazz Middelheim. Behalve met haar eigen band zal ze ook als gastzangeres te zien en te horen zijn bij Dr. John.

 

Afsluiters op zondag zijn gitarist Bill Frisell en zijn trio met Tony Scherr en Kenny Wollesen. Geen muzikant die de wereld van jazz, roots en rock zo vanzelfsprekend weet te verenigen. Frisell vervoegt op de slotdag ook Artist in Residence Jason Moran en diens echtgenote, de zangeres Alicia Hall Moran. Pianist Steve Kuhn zakt in trio af naar Antwerpen met drummer Joey Baron en bassist Steve Swallow. Het trio Aldo Romano, Henri Texier en Louis Sclavis viert ten slotte de twintigste verjaardag van hun bekendste werk Carnet de Routes.

 

Artist in Residence:  Jason Moran

Na Tigran Hamasyan en Vijay Iyer tijdens de vorige twee edities, kiest Jazz Middelheim dit jaar voor pianist Jason Moran als Artist in Residence. De Amerikaanse pianist krijgt de kans om drie compleet verschillende projecten voor te stellen. Op vrijdag bijt Moran de spits af in trio met Mary Halvorson en Ron Miles. Zaterdag brengt hij met Fats Waller Dance Party een eigenzinnige hommage aan de figuur en het repertoire van Fats Waller. All Rise: A Joyful Elegy For Fats Waller heet zijn fel bejubelde laatste album. Waller was pianist, zanger, entertainer gebundeld in één persoon.

 

Club Stage

Vorig jaar was de Club Stage een van de opmerkelijkste nieuwigheden op  Jazz Middelheim. Dit tweede podium bewees meteen zijn meerwaarde en krijgt tijdens deze editie dan ook een vervolg. De eerste dag neemt pianist Fulco Ottervanger de Club Stage in handen. Hij brengt drie diverse projecten naar Park Den Brandt: De Beren Gieren met en zonder Susana Santos Silva, BeraadGeslagen (een duo met Lander Gyselinck) en zijn band Stadt, waarmee hij een mix van indie, psychedelica en jazz brengt.

 

Op de tweede dag gaat ook Jeroen Van Herzeele aan de slag met John Coltrane. We krijgen achtereenvolgens een duo Van Herzeele - Giovanni Barcella, een duo met pianist Fabian Fiorini en Van Herzeeles Gratitude Trio. Afsluiten doen ze vervolgens allemaal samen. De New Orleans-dag staat dan weer in het teken van marching bands. Verschillende bands, die later worden aangekondigd, palmen die dag alles op en rond de Club Stage in.

 

Het Poolse kwartet rond saxofonist Maciej Obara vult het podium in op de slotdag van Jazz Middelheim met een solo piano, een solo contrabas, een duo piano drums en het Obara International Quartet als slot.

 

Jazz Middelheim op Klara

Net als vorige jaren zorgt Klara elke dag voor live verslaggeving op het omroepfestival Jazz Middelheim. Presentatoren Lies Steppe, Bart Vanhoudt, Rob Leurentop en Karel Van Keymeulen  serveren gesprekken met muzikanten en bezoekers, en reportages achter de schermen en vanop het festivalterrein.

Rob Leurentop presenteert bovendien een hele zomer lang het programma Jazz Middelheim met de meest markante live momenten uit de geschiedenis van het festival en een vooruitblik op de editie 2015. Dit alles en nog veel meer jazz valt uiteraard ook te volgen via Klara.be.

 

Praktisch

Tickets zijn te koop via de website www.jazzmiddelheim.be en via Fnac.

Om tegemoet te komen aan de vraag van vele bezoekers naar voordeelformules, worden naast festivalpassen ook opnieuw groepstickets en jongerentickets aangeboden. De allerjongste jazzfans kunnen terecht bij de gratis kinderanimatie op het festival.

Info: www.jazzmiddelheim.be 13-16 augustus 2015, Park Den Brandt, Antwerpen

Deel via social media: