Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2014-10-14 07:00:00 • 12 min lezen

Paradiso eert 50 jaar David Bowie op maandag 17 november

Dit jaar is een kroonjaar voor David Bowie: hij is vijftig jaar artiest. Op maandag 17 november staat Paradiso dan ook in het teken van de hero, popster, vernieuwer, stijlicoon en levende legende. Vele door hem geïnspireerde Nederlandse en Belgische zangers, zangeressen, muzikanten en schrijvers treden op, waaronder Roos Rebergen (Roosbeef), Nico Dijkshoorn, Sky Pilots en Jan Eilander met band. Meer namen volgen binnenkort. De presentatie is in handen van Ronald Ockhuysen (Het Parool). De aanleiding van deze avond is het verschijnen van het boek Bowie – De Biografie van Wendy Leigh én Bowie’s nieuwe compilatiealbum Nothing Has Changed dat de afgelopen vijftig jaar uit zijn carrière omvat. De kaartverkoop begint op vrijdag 17 oktober via Paradiso en Ticketmaster.

 

50 jaar David Bowie in sneltreinvaart

In 1964 brengt de Britse zanger David Robert Jones, later beter bekend als David Bowie, zijn debuutalbum Liza Jane uit. Succes blijft uit tot zijn nummer Space Oddity in 1969 de hitlijsten bereikt. Na enkele jaren van experimenteren duikt Bowie in 1972 weer op en viert de hoogtijdagen van de glamrock met zijn androgyne personage Ziggy Stardust. Ook daarna zou Bowie zich vaker laten zien als kameleon op het gebied van muzikale en visuele vernieuwing. In 1975 scoort hij namelijk met zijn switch naar soulmuziek; met de hitsingle Fame van het album Young Americans oogst hij ook in de Verenigde Staten enorm succes. Vervolgens verbaast Bowie vriend en vijand met het minimalistische album Low (1977), waarop hij voor het eerst samenwerkt met Brian Eno. Samen met de daaropvolgende albums Heroes en Lodger vormt Low de veelgeprezen Berlijntrilogie. Bowie slaat vervolgens het roer weer om en krijgt wereldwijd enorm commercieel succes met het album en de gelijknamige hit Let’s Dance (1983, in samenwerking met Nile Rodgers). In de afgelopen vijfentwintig jaar blijft Bowie experimenteren met verschillende muzikale stijlen: van blu eyed soul tot drum’n’bass en van industrial tot volwassen popmuziek. Bowie’s laatste studioalbum is het vorig jaar verschenen The Next Day.

 

Compilatiealbum Nothing Has Changed

Op 14 november wordt de indrukwekkende discografie van Bowie aangevuld met de compilatie Nothing Has Changed. Hierop staan hits en outtakes uit zijn hele oeuvre van de afgelopen vijftig jaar, van zijn debuutalbum Liza Jane uit 1964 tot en met nu met de splinternieuwe single Sue (Or In A Season Of Crime) die maandag 13 oktober in première is gegaan. De single is speciaal opgenomen voor het album en hiervoor heeft hij samengewerkt met producer Tony Visconti. Naast de nieuwe single staat er ook ander nooit eerder verschenen materiaal op het album. Zo wordt het nummer Let Me Sleep Beside You van de Toy sessies voor het eerst uitgebracht. Ook het nummer Your Turn To Drive maakt zijn debuut op CD. Ook de prachtige heropname uit 2001 van het uit 1971 stammende nummer Shadow Man is toegevoegd aan de tracklist. Nothing Has Changed komt uit op 3CD, 2CD en 2LP, de volledige tracklisting kan je hier bekijken.

 

 

David Bowie – De Biografie

David Bowie is een levende legende. Niettemin slaagt hij er al vijf decennia in zijn privéleven te hullen in mystiek. In zijn nieuwe biografie van Wendy Leigh wordt de man van vlees en bloed getoond die achter zijn masker schuilgaat. Op basis van vele interviews – met onder andere vrouwelijke én mannelijke minnaars, zakelijke contacten, groupies en bandleden – wordt een nietsverhullend portret geschetst.

 

50 JAAR BOWIE Nothing Has Changed

Met medewerking van o.a. Roos Rebergen (Roosbeef), Nico Dijkshoorn, Sky Pilots en Jan Eilander met band. Meer namen volgen binnenkort via de website van Paradiso. Presentatie door Ronald Ockhuysen (Het Parool).

 

Maandag 17 november 2014

Paradiso, grote zaal

Open: 19:00 uur, aanvang: 20:00 uur

Entree: € 15 ex. lidmaatschap; kaartverkoop vanaf vrijdag 17 oktober via Paradiso en Ticketmaster.

 

In samenwerking met Uitgeverij Brandt en Paradiso en mediapartners Het Parool en VARA Gids

 

Deel via social media: