Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2015-01-08 07:00:00 • 11 min lezen

PC Qwintett: 75 jaar Pierre Courbois

Pierre Courbois is sinds jaar en dag een van de vaandeldragers van de Nederlandse jazz, met zowel nationale als internationale erkenning. 

Hij heeft samengewerkt met tal van toonaangevende musici waaronder Willem Breuker, Eric Dolphy, Ben Webster, Peter Brötzmann, Joachim Kühn, Jasper van ‘t Hof, Jeanne Lee, Gunter Hampel, Jan Akkerman, Bud Powell, Jean-Luc Ponty, Don Byas, Stan Getz, Mal Waldron, Polo de Haas en Gary Peacock.  

Inmiddels staat hij al meer dan 57 jaar op de planken. In april 2015 wordt hij 75 jaar en zal dit vieren met een uitgebreide tournee langs de Europese podia.

Speciaal voor deze tournee heeft hij een nieuw ensemble, PC QWINTETT, samengesteld bestaande uit een aantal jazz-coryfeeën met wie Courbois in zijn veelzijdige carrière heeft samengewerkt:

  • Pierre Courbois, drums en compositie
  • Niko Langenhuijssen, piano
  • Egon Kracht, contrabas
  • Toon de Gouw, trompet
  • Ilja Reijngoud, trombone/ Jan Menu, bariton – en sopraansaxofoon*

* Reijngoud en Menu wisselen elkaar af bij de concerten.

Het unieke geheim van het Pierre Courbois QWINTETT zit hem in de eigenaardige constructie van de composities en de vele oneven maatsoorten. De Mingus traditie van thematische, melodieuze ensemblejazz wordt voortgezet. Slechts weinige drummers zijn als Courbois in staat tot het scheppen van melodisch, harmonisch én ritmisch interessante geïmproviseerde muziek. Sterker nog, als jazzdrummer-componist mag hij beschouwd worden als een zeer zeldzaam fenomeen. Een musicus die steeds het componeren als zwakke stee in de geïmproviseerde muziek heeft geaccentueerd. Voeg hierbij de karakteristieke speelstijl van de deelnemende musici dan wordt snel duidelijk dat het hier om een uitzonderlijk ensemble gaat! 

Tijdens de Nederlandse Tournee in 2015 ( April 2015 en September - December 2015) zullen er 20 concerten plaats vinden. In zomer 2016 volgt een Internationale Festival tournee.

 

April concerten:

- 15 April Co&Mijke Live Amsterdam

- 16 April JINJazz@Brebl Nijmegen

- 18 April Theater Aan de Slag Culemborg

- 21 April Musis Sacrum Arnhem

- 23 April Bimhuis Amsterdam ( Speciaal verjaardag"s concert!)

- 25 April DJS Dordrecht.

 

Voor meer informatie over Pierre Courbois: www.pierrecourbois.nl

Deel via social media: