Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2016-10-24 07:00:00 • 5 min lezen

Peter Dijkstra dirigeert wereldpremière van Lera Auerbach

Onder leiding van Peter Dijkstra brengen het Nederlands Kamerkoor en Raschèr Saxophone Quartet de wereldpremière van 72 Angels van Lera Auerbach, één van de meest uitgevoerde componisten van de nieuwe generatie. Het stuk gaat op 3 november officieel in première tijdens de Donderdagavondserie van Muziekgebouw aan 't IJ, in de aanwezigheid van de componiste. Daarnaast is het opgenomen in de programmering van November Music, Le Guess Who? en de Grote Kerk Zwolle.

 

72 Angels

72 Angels is een groot werk voor koor en saxofoonkwartet en bestaat uit 72 preludes. Elke prelude vertegenwoordigt een engel uit de joods-mystieke interpretatie van Exodus 14:19-21. Componist Lera Auerbach over het stuk: “Iedere wereldgodsdienst kent spirituele gidsen of boodschappers: de engelen van het Christendom, de Islam en het Jodendom, de Deva van het Hindoeïsme of de Fravashi van het zoroastrisme. 72 Angels is een muzikale meditatie die iedere luisteraar op zijn eigen manier kan interpreteren.” Voor Auerbach is 72 Angels een hoogtepunt: ze heeft jaren naar de compositie toegewerkt.  

 

Lera Auerbach

De Russisch-Amerikaanse Lera Auerbach (1973) is componist, concertpianist, dichter en beeldend kunstenaar. Ze groeide op in Chelyabinsk (Rusland), behaalde haar master aan de Juilliard School in New York en haar post-doctoraal aan de universiteit van Hannover. Ze heeft meer dan 100 werken geschreven voor opera, ballet, orkest en kamermuziek die werden uitgevoerd door o.a. Staatskapelle Dresden, de São Paulo Symphony in Brazilië, in het Stanislavski Theater in Moskou, bij het Chinees Nationaal Ballet en op het Trondheim Festival. Ze is de jongste componist op de lijst van de internationale muziekuitgever Hans Sikorski.

 

Chef-dirigent Peter Dijkstra

Peter Dijkstra is sinds september 2015 chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor. Zijn eerste a-cappellaprogramma in deze rol dit jaar was zeer succesvol, met vijfsterrenrecensies in zowel Volkskrant als NRC: "Dijkstra ordent de muzikale tijd met ruime slagen en boetseert de vocalen tot een geheel en weet hoe hij spanning moet doseren", schreef de Volkskrant. Naast zijn chef-dirigentschap bij het Nederlands Kamerkoor is Peter Dijkstra sinds 2007 chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor.

Over het Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor is al bijna 80 jaar een begrip en wordt door critici geroemd om zijn homogene klank én de solistische kwaliteit van de zangers. Het koor onderscheidt zich door nieuwe concertvormen, prikkelende samenwerkingen en het educatieprogramma Zingen doe je samen!, waarin amateurkoren uitgenodigd worden om een voorprogramma te zingen. Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor.

Programma

Lera Auerbach – 72 Angels (wereldpremière)

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor

Raschèr Saxophone Quartet

Peter Dijkstra dirigent

 

Meer informatie en kaartverkoop

www.nederlandskamerkoor.nl/72angels

Locaties & data

Do. 3 november 2016 20.15

Amsterdam - Muziekgebouw aan 't IJ 

Voorprogramma (19.45): Podevijn

 

Za. 5 november 2016, 20.15

Zwolle - Grote Kerk

Voorprogramma (19.45): Convocaal

 

Do. 10 november 2016, 18.45

Den Bosch - November Music

Locatie: Grote Kerk

 

Za. 12 november 2016, 20.00

Utrecht - TivoliVredenburg

i.s.m. Le Guess Who?

 

Deel via social media: