Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR ROELOF NOORDA
2016-09-29 07:00:00 • 9 min lezen

Pierre Courbois Qwintett Tour viert 76e verjaardag bandleider

'Pierre Courbois is één van de belangrijkste vormgevers van de moderne Nederlandse jazz en een vooraanstaand ambassadeur daarvan in het buitenland', aldus de jury van de Boy Edgar Prijs.

Naast de Boy Edgar Prijs ontving de nu 76-jarige, internationaal vermaarde Nederlandse drummer Pierre Courbois onder andere ook de Bird Award. Hij houdt zich al van jongs af aan bezig met nieuwe ontwikkelingen in de jazz. Hij nam lessen bij Kenny Clarke in Parijs en ontwikkelde zich tot een onbetwiste meester in het spelen met brushes.

Met zijn band Association PC stond hij aan de basis van freejazz en fusion; zijn drumbreaks op vinyl worden nog regelmatig gebruikt door DJ's. Hij experimenteerde met allerlei technische innovaties waaronder elektronische drums. Hij speelde jarenlang in het Mal Waldron Trio. Als jazzdrummer én componist, een zeldzame combinatie, blinkt hij uit in muziek met ongebruikelijke maatsoorten.

In 2016 viert Pierre Courbois zijn 76ste verjaardag met zijn nieuwe akoestische ensemble PC Qwintett, met bekende namen uit de Nederlandse jazzwereld. Zijn composities voor deze band worden wederom gekenmerkt door de vele oneven maatsoorten en staan in de traditie van de thematische, melodieuze ensemblejazz van Charles Mingus, waarin experiment en improvisatie alle ruimte krijgen.

Hij wordt bijgestaan door een zeer competente band, waarin onder andere 'Founding Father' van Paradox, Niko Langenhuijsen op piano. Jawel, warempel een van de oprichters van Paradox! Een avond om niet te missen dus.

Pierre Courbois drums composities, Niko Langenhuijsen piano, Egon Kracht bas, Toon de Gouw trompet, Jan Menu bariton en sopraansax

Het PC Kwintett staat op vrijdag 7 oktober in Paradox. Aanvang 20:30, zaal open 19:30 uur. Entree €10.00 - €13.00. Paradox, Telegraafstraat 62, Tilburg.

Deel via social media: