Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2015-01-12 07:00:00 • 3 min lezen

Reprise Drie Renaissancemeesters o.l.v. Peter Phillips

Met de Aardbevingsmis van Antoine Brumel

 

De lovende reacties van zowel publiek als pers op de concerten in 2014 leiden tot een reprise van het programma Drie Renaissancemeesters. Onder leiding van renaissancespecialist Peter Phillips wordt opnieuw de indrukwekkende Aardbevingsmis van Antoine Brumel uitgevoerd.

 

Drie Renaissancemeesters

Centraal in het programma Drie Renaissancemeesters staat de Missa Et ecce terrae motus van de Franse componist Antoine Brumel. Dit muziekstuk gaat over de aardbeving die volgens de overlevering woedde op het moment dat Christus stierf aan het kruis. Deze twaalfstemmige Aardbevingsmis was ongehoord in de 15e eeuw. Het stuk zit vol met eigenaardigheden: een ingewikkelde textuur en ongebruikelijke sequenzen. "Het effect van al die eindeloos, steeds hoger opstijgende complexe stemmenweefsels is overweldigend en vervoerend." Aldus Kasper Jansen in NRC (18 feb. 2014) over de concerten van het Nederlands Kamerkoor begin 2014. 

 

Orlando Di Lasso zorgde ervoor dat de Missa Et ecce terrae motus nog bij ons bekend is. De enige overgebleven kopie van de mis was bestemd voor een uitvoering voor de hertog van Beieren rond 1570. Di Lasso had de supervisie over de vervaardiging ervan en liet het stuk overschrijven. Zelf zong hij bij die gelegenheid mee als tenor. Van Di Lasso worden Lamentationes Jeremiae en Magnificat super Aurora lucis uitgevoerd. Naast Di Lasso staat een andere grote renaissancecomponist op het programma: Josquin Des Prez. Zijn 24-stemmige Qui Habitat in Adiutorio Altissimi begint met één enkele stem, maar breidt zich uit tot een vloeiend netwerk van stemmen.

 

Peter Phillips

De Britse dirigent Peter Phillips is oprichter en dirigent van de Tallis Scholars, waarmee hij meer dan 1750 concerten uitvoerde en 50 cd's opnam. De Tallis Scholars wonnen vele prijzen, waaronder vier Gramophone Awards, twee keer de Diapason d'Or de l'Année en drie Grammy nominaties. Naast zijn werk met de Tallis Scholars doet Phillips onderzoek naar polyfonie uit de renaissance. 

 

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor

o.l.v. Peter Phillips

 

Programma

Antoine Brumel

Missa Et ecce terrae motus 

 

Orlando di Lasso 

Lamentationes Jeremiae 

Magnificat super Aurora lucis 

 

Josquin des Prez

Qui Habitat in Adiutorio Altissimi

Concertagenda

Vrijdag 6 februari 2015, 20:15

Stadsgehoorzaal, Leiden

Voorprogramma: Leids Kamerkoor 

 

Zaterdag 7 februari 2015, 20:15

Grote of St.Michaëlskerk, Zwolle

Voorprogramma: Huygens Vocaal Ensemble

 

Zondag 8 februari 2015, 15:00

Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam

 

Informatie en kaartverkoop:

www.nederlandskamerkoor.nl

Of de promotievideo

 

Deel via social media: