Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR ROELOF NOORDA
2016-11-08 07:00:00 • 6 min lezen

Rik Emmet (Triumph) terug met "Resolation 9" (interview)

De Canadese gitarist Rik Emmett heeft met zijn nieuwe band Resolation 9 vanaf half november een nieuw album “RES 9” op de markt. De voormalige gitarist van de rockband Triumph verliet deze act in 1988 om een nieuwe uitdaging aan te gaan. “De invloeden van de jazz, blues en latin kon ik niet binnen Triumph kwijt” zegt de gitarist. “De band waarmee ik nu speel zijn jonge muzikanten met wie ik al een geruime tijd speel. Het was fijn om het proces met deze mensen te doen. Juist nu met de digitalisering wilde ik toch een album uitbrengen die de analoge warmte kent. Om dat tegenwoordig vorm te geven heb ik mensen nodig die de huidige opname mogelijkheden kent.” “Ik speel al enige jaren met Dave Dunlop in “Strung Out Troubadours” en won daarmee de Smooth Jazz Award (red.). “Het is met Steve Skingley en Paul Delong wel een band hoor, al staat er Rik Emmett and… en zo is het album als één geheel opgenomen.”

RESolation 9 Hoe deze act is ontstaan komt door de aanvraag van Mascot records. “Ik kreeg een verzoek van Mascot om een album te maken zonder restricties en geheel naar eigen wens. Hun vraag was dat er een rocksfeer in zit en de rest mocht ik zelf invullen. Toen ik dit overlegd had met de bandleden was het snel duidelijk dat men het juist een rock georiënteerde album te maken.” Het album ademt de sfeer van Triumph met de andere stijlen uit zijn solo carrière er in verwerkt. “Ja, drummer Paul is erg gevarieerd in het spelen van diverse soorten muziek. Wanneer je hem als drummer hebt, geeft dat de extra power in de songs. Door deze diversiteit aan stijlen verwerkt hij de juiste drumpartijen in de songs en dat is een lust om mee te werken.” Met “My Cathedral”, “Ghost of Shadow Town” en “Rest of My Life” zijn enkele topstukken van het album. “Dat is mooi dat je dat zegt, want je pakt de meest persoonlijke songs die ik voor dit album heb geschreven. Het maken en ontwikkelen van de songs is voor mij erg belangrijk. Op het album staan ook gasten waaronder James LaBrie (Dream Theater). Hij kwam een dag langs en heeft het nummer ingezongen. Helemaal top natuurlijk. Hij is de enige zanger die zoveel kwaliteit kent als bijvoorbeeld Ronnie James Dio.” “Met Alex Lifeson ken is al zo lang. Ik heb Rush nog gezien in 1974 en ontmoeten elkaar regelmatig omdat we beiden uit Toronto komen. Het is dan ook mooi om hem op dit album te hebben.” Maar deze gasten zijn natuurlijk ook om het album meer aandacht te geven, zodat Mascot het beter in de markt kan zetten. “Met de jongens van Triumph heb ik “The Grand Parade” opgenomen en wordt er direct gedacht dat er een reünie op stapel staat. Dat is echt niet het geval hoor. Met deze band willen we graag gaan touren.”

Triumph Op de setlijst staan veel Triumph songs waardoor de fans waar voor hun geld krijgen. “In de jaren 80 had Gil Moore niet echt de behoefte om naar Europa te reizen. Hij wil alleen spelen met een grote show er om heen. Dit was te duur om het naar Europa brengen en we hadden meer dan genoeg mogelijkheden om in Amerika te spelen. Dus ja, waarom zou je dan kleine clubs in Europa aandoen. Ik heb het zelf altijd anders gezien en daarom is er nu de ruimte om met deze band naar Europa te gaan. Dat hangt natuurlijk wel af van de verkoop en interesse van het album.”

Het zou dan ook mooi zijn om Rik Emmett met band in Europa te zien en de fans van Triumph de gelegenheid geven om songs van deze band live te horen en zien. Naast dat de band UK en Sweden Rock heeft aangedaan, heeft deze act niet eerder de oversteek gemaakt. Dan is dit het ultieme maximum.

Het album "RESolation 9" ligt vanaf 18 november in de winkel/download etc

Deel via social media: