Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2014-10-29 07:00:00 • 10 min lezen

Saskia Lankhoorn debuteert op ECM New Series

Pianiste Saskia Lankhoorn debuteert op ECM New Series met de solo cd 'Dances and Canons', met composities van Kate Moore. Dit debuut gaat gepaard met een CD release tour in Nederland. Saskia is een van de weinige Nederlandse artiesten die bij ECM een album heeft opgenomen.

Saskia Lankhoorn dwingt de aandacht van de luisteraar op een hypnotiserende wijze af. Verfijnde, gelaagde, caleidoscopische pianoklanken die op een verrassende wijze verschuiven, bekend, maar tegelijkertijd vervreemdend en ontwrichtend.

De Nederlandse/Australische componist Kate Moore ontketent met minimale middelen grootse emotionele klanklandschappen. In pianiste Saskia Lankhoorn heeft Moore de ideale uitvoerder van haar werk gevonden, toegewijd en vindingrijk. Door de jarenlange samenwerking voelen ze elkaar naadloos aan, wat resulteerde in de prachtige opname voor de CD (ECM). De opnames zijn in Lugano samen met Manfred Eicher gemaakt.

Manfred Eicher zegt over de pianist en componist het volgende: “Saskia Lankhoorn is a dedicated new music pianist, and she knows how to make Kate Moore’s music sing, discovering a lyrical freedom with her touch beyond the structural and technical demands of the score. Her insights into the pieces, and her sensitivity to their sonic possibilities, are based on more than a decade of close collaboration with the composer.” 

Bekijk hier de video die Vincent van den Broek en Saskia Lankhoorn samen gemaakt hebben.

CD release Tour Live is 'Dances and Canons' een bijzondere ervaring. Het publiek zit niet in een concertzaal, maar om Saskia Lankoorn heen. Luidsprekers omhullen het publiek. Het publiek wordt gevangen in het geluid. Je ziet één vleugel, één pianiste, en je hoort soms twee, soms vier, op sommige momenten zelfs ontelbare vleugels in de ruimte klinken. De lichtschijf die boven de vleugel hangt, werpt een onaards, steeds veranderend licht op de pianiste. Het speciale lichtontwerp is van designer lichtontwerper Maarten Warmerdam.

De CD release tour start op 24 oktober tijdens Sounds of Music, Groningen waarna het in verschillende Nederlandse theaters en concertzalen staat. Op 8 november wordt de CD gepresenteerd tijdens November Music. Bekijk hier de speellijst 

Deel via social media: