Zoek...
Sietske & Band – ‘Leaving Traces’

Sietske & Band – ‘Leaving Traces’

Label: Berthold Records

PERSBERICHTEN
DOOR
2017-08-22 07:00:00 • 2 min lezen

Sietske & Band – ‘Leaving Traces’

Sietske Roscam Abbing (Zutphen, 1985) is een verhalenverteller in woorden en klank. Haar nieuwe album ‘Leaving Traces’ is - net als haar debuut album (‘Where It Starts Again’, 2014) een samenwerking tussen Sietske als tekst- en liedjesschrijver en de Duitse, in Amsterdam woonachtige pianist/componist Dirk Balthaus. Ze worden aangevuld door uitstekende musici: Marco Zenini (IT) op contrabas, gitarist Eran Har Even (IL) en Efraim Schulz-Wackerbarth (AUS) op drums.

“Ik heb vaak een gevoel of verhaal in gedachten wat ik wil delen,” zegt Sietske, “Dirk en ik hebben veel middagen samen doorgebracht. Meestal beginnen we vanuit een muzikaal idee, een melodie, akkoordprogressie of ritme, met daarbij een bepaalde stemming waar de kern van een verhaal aan gekoppeld is en van waaruit het zich ontwikkelt.” Het is een proces dat veel tijd kost, maar wat tegelijkertijd veel oplevert. Dirk: “Ik vind dat we een geweldig team zijn samen. De teksten zijn prachtig. Ze zijn echt ‘in het moment’, in het hier en nu. Sietske houdt haar innerlijke wereld niet geheim maar deelt deze juist. Dat bewonder ik. Van het begin af aan heb ik heb al van haar stem gehouden en van haar nieuwsgierigheid.” Sietske heeft vertrouwen in haar eigen muzikale ideeën, waardoor haar frasering vrij en helder is. Ze zingt met kracht en expressie.

Het tempo en ritme van ‘Chasing Rainbows’, de eerste track van het album, worden door Sietske’s dictie en poëtische verhaallijn versterkt. “ ‘Chasing Rainbows’ gaat over jong zijn,” zegt Dirk. “Het is een van mijn favoriete tracks, misschien omdat ik 20 jaar ouder ben dan de andere bandleden. Dit lied geeft me dat gevoel weer... Lekker in het park wandelen, beetje rondkijken en zien wat er allemaal gebeurt. Zorgeloos van het moment genieten. Heerlijk!” Sietske’s visie op dit stuk is ietsje anders. “Soms zijn er van die momenten waarop ik denk - alles is gewoon perfect... mooie zomerdag, geen wolkje aan de lucht en gezellig samen met vrienden! Maar meteen daarna bedenk ik dat dit tijdelijk is en het moment vervliegt. Dan wil ik dat moment eigenlijk vasthouden of opslaan in mijn brein, zodat ik me op ieder gewenst moment zo kan voelen.”

‘Clarity’ is een complexe verstrengeling van instrumenten, stem en tekst. “Het gaat over ’s ochtends wakker worden, de dag nadat er iets heftigs is gebeurd,” vertelt Sietske. “Dan is er een soort zwangere stilte, waarin die ervaring je een heel nieuw perspectief heeft gegeven. Dat moment zit vol mogelijkheden en is als een leeg vel papier. ‘Clarity’ is een van mijn favorieten. Ik vind de sfeer heel mooi.”

‘Let the Rain Come’ is gebaseerd op een Jiddisch volkslied getiteld ‘In der Finster’ [In het donker]. “Duisternis geeft ruimte om kwetsbaar te kunnen of mogen zijn.” Dirk wijdt uit: ik vind de melodie heel mooi van dit Joodse liefdeslied en ik legde deze aan Sietske voor, zonder te vertellen waar het over ging. Zij schreef er toen haar eigen tekst voor, die op wonderbaarlijke wijze de intimiteit heel precies weergeeft. “Mijn tekst voor dit lied gaat over niets te hoeven verbergen, het gevoel van ‘echt’ kunnen zijn in een bepaalde situatie of met een bepaald persoon.”

Elke ontmoeting laat zijn sporen achter in jou en andersom. Deze sporen kunnen betekenisvol zijn en we kunnen eraan hechten... of niet. Het centrale thema van het album wordt gevat in het nummer ‘Leaving Traces’, wat gaat over de keuze om iets aan te gaan en erdoor te veranderen. De ontmoeting met een vreemde (‘the Stranger’ in het lied) wordt hier gebruikt als metafoor en uitnodiging voor het nieuwe. Dirk, een begenadigd pianist en ook lid van andere gezelschappen, vat samen: “ ‘Leaving Traces’ vind ik een passende titel voor dit mooie thema wat Sietske heeft aangedragen. Deze band, dit project is echt een deel van mij geworden. Ik ben blij en vereerd om met deze geweldige musici samen te werken en dat Sietske en ik zo’n goed team vormen.” Voor Sietske is het album het geslaagde resultaat van een leerproces. “Het is best een uitdaging om met een team van eigenwijze mannen te werken. Ze hebben allemaal een eigen artistieke wil en visie en bovendien hun eigen karakters. Soms was het best zoeken naar hoe ik het geheel dicht bij mijzelf kon houden. Dat is uiteindelijk gelukt en daar ben ik trots op.”

De release is op vrijdag 13 oktober 2017. 

Het album wordt op 15 oktober live in het Muiderpoort Theater gepresenteerd.

Deel via social media: