Zoek...
Stanley Clarke band

Stanley Clarke band

Lantaren Venster Rotterdam 14-7-2017

PERSBERICHTEN
DOOR
2017-07-31 11:01:00 • min lezen

Stanley Clarke band Lantaren Venster Rotterdam 14-7-2017

Eind 2014 gaf meesterbassist Stanley Clarke met zijn jonge band een fantastisch concert in LantarenVenster. Deze zomer toert hij weer in Europa, en doet hij weer Rotterdam aan!

Clarke (Philadelphia, 1951) is voor de basgitaar wat Billy Cobham voor de drums is: een lichtend voorbeeld voor een hele generatie jazzfusion-muzikanten. Sinds de jaren zeventig geldt de vernieuwer als een van de meest toonaangevende bassisten, samen met Jaco Pastorius. Bovendien introduceerde hij de contrabas bij een rockminnend publiek. In bands als Chick Corea’s Return to Forever, The Clarke/Duke Project en zijn eigen groepen, ontketende hij een ware basrevolutie. Hij is de aartsvader van de ‘slap’-techniek op de basgitaar en hij tilde de vingervlugheid op de contrabas naar een ander universum.


Clarke's naam wordt in één adem genoemd met Marcus Miller en Victor Wooten met wie hij in 2008 onder de naam S.M.V. de grondvesten van de jazzwereld liet schudden. Niet eerder werkten drie bassisten van dit formaat samen. Kort daarvoor was de bassist samen met Chick Corea, Lenny White en Al Di Meola weer even herenigd in Return to Forever, de legendarische jazz-rock-fusion-formatie waar hij in de jaren zeventig deel van uitmaakte. Clarke's samenwerking met pianisten is opvallend. Bijvoorbeeld die met de Japanse Hiromi, met wie hij in 2009 Jazz in the Garden heeft opgenomen en in 2011 op North Sea Jazz optrad.


Eind 2014 verscheen op het Mack Avenue label het meest recente album van Stanley Clarke, getiteld Up, waarop hij zich focust op het oudere School Days-repertoire aangevuld met een aantal nieuwe stukken. Naar verwachting komt er in de loop van dit jaar weer een nieuw album uit van de levende baslegende.


Bezetting:
Stanley Clarke - bas
Cameron Graves - keyboards
Beka Gochiashvili - piano, keyboards
Michael Mitchell - drums


Deel via social media: