Zoek...
Van poliopatiënt tot rockicoon

Van poliopatiënt tot rockicoon

Steve Harley & Cockney Rebel

PERSBERICHTEN
DOOR ROELOF NOORDA
2019-01-13 07:00:00 • min lezen

Pop

Steve Harley & Cockney Rebel

De wereldwijde klassiekers ‘Sebastian’ en ‘Make me smile’ van Steve Harley & Cockney Rebel zijn niet weg te denken uit de popgeschiedenis. Sinds 1999 staan deze hits in de Top 2000. Cockney Rebel was naast onder andere T. Rex en Roxy Music, één van de meest creatieve Britse bands uit de glamrockperiode.

Polio de bron voor zijn muziekcarrière

De bijna 68 jarige Stephen Nice toert 23, 24, 25 en 26 Januari weer in Nederland waar hij deze en nog vele andere hits de revue laat passeren.

Hits die waarschijnlijk niet ontstaan zouden zijn als hij in zijn jeugd geen polio had gehad. Op zijn twaalfde jaar werd hij opgenomen in het ziekenhuis waar hij ondragelijke pijn tijdens zijn behandeling moest ondergaan om de ongelijke groei van zijn benen tegen te gaan. Vier jaar lang bleef hij onder behandeling.

 

De liefde voor muziek ontstond tijdens zijn ziekenhuisverblijf. Zijn Engelse leraar gaf hem boeken van de schrijver D. H. Lawrence. Er ging een wereld voor hem open en raakte geïnteresseerd in poëzie en literatuur. Hij begon te luisteren naar Bob Dylan en The Beatles, maar zijn ultieme droom was toch om journalist te worden. Op zijn twintigste werd hij door zijn rebelse houding als journalist ontslagen bij de plaatselijke krant. Wellicht is dit zijn redding geweest op weg naar de rockstatus zoals wij die kennen.

Cockney Rebel
Steve speelde viool en gitaar op zeer jonge leeftijd en begon toen ook nummers te schrijven. De eerste twee Cockney Rebel albums schreef hij voordat hij een platencontract had.

Steve vormde in 1972 de band Cockney Rebel en had zijn eerste hit in 1973 met het zelfgeschreven nummer ‘Sebastian’. Binnen de band was hij de enige tekstschrijver, stippelde de lijnen uit en kreeg ook alle royalty’s. Dit veroorzaakte onvrede binnen de band. Drie bandleden gaven aan ook te willen schrijven waarop Steve dit afkeurde en zij vertrokken in 1974.

Steve en de gebleven drummer vormden kort daarna de nieuwe band Steve Harley & Cockney Rebel. Steve schreef het uiteenvallen van Cockney Rebel van zich af. Midden in de nacht met een fles cognac achter de kiezen en vol zelfmedelijden schreef hij ‘Make me Smile’ (Come Up And See Me). Deze voltooide hij in een taxi op weg naar zijn producer Alan Parsons in de Abbey Road studio’s in Londen. Na wat bijschaven, het versnellen van het nummer, het inbrengen van de lala’s en de stops erin zou dit hun grootste hit worden. Niemand wist op dat moment dat dit nummer over de bandleden ging die de groep hadden verlaten.

De toenmalige baas van hun platenmaatschappij EMI vond het gelijk een nummer 1 hit. Hij kreeg gelijk: binnen drie weken stond het op nummer 1.

 Steve heeft twaalf albums geschreven en opgenomen in een carrière van vier decennia.

 Waar is hij te zien en wat kan men van een optreden verwachten

23 januari, Parkstad Limburg Theaters, Heerlen

24 januari, Schouwburg Hengelo, Hengelo

24 januari, Theater de Maagd, Bergen op Zoom

25 januari, Markant Uden, Uden

 

Zijn concert zit vol met hits zoals Judy Teen, Mr Raffles, Here Comes The Sun, Mr Soft, natuurlijk de klassieke Sebastian en de wereldwijde hit Make Me Smile (Come Up And See Me).

Steve kiest ook een eclectische mix van nummers uit zijn carrière-opnames, waaronder een selectie uit zijn albums The Quality Of Mercy en Stranger Comes To Town. Rod Stewart beschreef Steve als "Een van de grootste tekstdichters die Groot-Brittannië ooit heeft geproduceerd." Het tijdschrift van Mojo zegt: "Harley maakt rocknummers die trots, lyrisch en vol verlangen zijn".

Steve is net als een goede oude fles wijn. Deze uitmuntende artiest aan de top van zijn spel heeft nog steeds niet zijn rockstem verloren en zal dit weer samen met zijn briljante muzikanten in Nederland laten horen.  

Pop

Deel via social media: