Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2016-10-18 07:00:00 • 5 min lezen

TEENAGE FANCLUB OP 7 FEBRUARI TE ZIEN IN PARADISO

De Schotse groep Teenage Fanclub komt op 7 februari 2017 naar Amsterdam voor een eenmalig concert in Paradiso. Deze show volgt na het onlangs verschenen studioalbum ‘Here’. Hierop laat de band opnieuw een fijne en optimistische verzameling op gitaar geënte indiepop liedjes horen. De voorverkoop start vanochtend om 10:00 uur. Kaarten zijn te bestellen via de website van Paradiso.

Teenage Fanclub ziet in 1989 het levenslicht, en debuteert een jaar later met ‘A Catholic Education’ dat gevolgd wordt door ‘The King’. In deze periode is band uit de buitenwijken van Glasgow vooral nog een noise band, dat geleidelijk aan steeds meer vorm krijgt en een eigen geluid ontwikkelt.

Met hun derde langspeler ‘Bandwagonesque’ (1991) is het raak en breken ze door. Dit album wordt erg goed ontvangen, blijkt een commercieel succes en wint de Spin Magazine’s Best Album Poll en laat daarmee o.a. ‘Nevermind’ van Nirvana en R.E.M.’s ‘Out of Time’ achter zich.

Kurt Cobain noemde Teenage Fanclub in de tijd van Bandwagonesque “the best band in the world”. Enkele jaren later volgde Liam Gallagher, die hen de “second best band in the world” (na Oasis natuurlijk) noemde. Het mainstream succes van deze bands evenaarde Teenage Fanclub echter bij lange na niet. De invloed van deze underdogs – van Travis en Johan tot jonge indiebands als Alvvays en Yuck – is echter des te groter.

In de jaren daarna brengt Teenage Fanclub nog zeven albums uit. Begonnen ze aanvankelijk als noiseband en schoven ze vervolgens door naar powerpop, wordt de muziek gaandeweg steeds bedeesder en milder, zonder dat het overigens aan kracht verliest. Met smaakvolle, sprankelende en melodieuze gitaarpop omlijst met vaak melancholische samenzang, zijn de Schotten al jaren een vaste waarde binnen dit het genre, en zijn ze uitgegroeid tot ware indieveteranen.

Meer informatie is te vinden op teenagefanclub.com.

De organisatie (Double Vee Concerts) waarschuwt om geen kaarten anders dan via de officiële kanalen te kopen omdat de kans op aanschaf van ongeldige kaarten groot is.

Deel via social media: