Zoek...
De Ware Jakob, de nieuwe single van The Kik.

De Ware Jakob, de nieuwe single van The Kik.

Youtube video
PERSBERICHTEN
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-12-12 07:00:00 • 1 min lezen

Nederlands / Pop

The Kik vindt de ware liefde in het Mauritshuis

Het nieuwe nummer van The Kik De Ware Jakob is vanaf 11 december uit. De Rotterdamse band schreef deze ballad in het kader van het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren. Het nummer De Ware Jakob is een liefdesverhaal geïnspireerd op twee portretten van bijna 500 jaar oud uit de collectie van het Mauritshuis.

Inspiratie
Dave von Raven, leadzanger en gitarist van The Kik, werd afgelopen oktober rondgeleid door het museum, op zoek naar inspiratie in 16de- en 17de-eeuwse kunstwerken. De keuze viel op een tweeluik, geschilderd in 1539, met de portretten van een verloofd stel: Jakob Omphalius en Elisabeth Bellinghausen. De schilderijen kwamen afgelopen jaar pas weer bij elkaar, nadat ze door een veiling bijna 125 jaar van elkaar gescheiden waren.

"Zij zijn elkaar een eeuw kwijt geweest. Als je dan weer bij elkaar komt. Dat is het mooiste liefdesverhaal wat je maar kunt bedenken natuurlijk."  - Dave von Raven

In het nieuwe nummer vragen verschillende mannen telkens om de hand van Elisabeth, maar elke keer wijst zij het af. Zij heeft namelijk de ware lang geleden al gevonden, en dus zal ze altijd op hem wachten, ook al is hij niet meer bij haar. Uiteindelijk mogen Elisabeth en Jakob in het nummer van The Kik elkaar weer in de armen sluiten na 125 jaar. Ware liefde die altijd blijft bestaan.

Schrijfproces
Hoe vertaal je zo’n liefdesverhaal naar een lied? Coördinator publieksbegeleiding van het Mauritshuis Geert-Jan Borgstein ging op onderzoek uit en bracht een bezoek aan de opnamestudio van The Kik. Onder het genot van een Rotterdams bakje oploskoffie deelde leadzanger Dave de geheimen achter het schrijven van een nieuw nummer, en de inspiratie voor De Ware Jakob. Het lijkt een cliché dat een nummer zich vaak ‘als vanzelf’ schrijft, toch was dit bij De Ware Jakob ook echt het geval. Dave: "Je ervaart het als een geschenk uit de hemel. Goddelijke inspiratie." Om het liefdesverhaal zo echt mogelijk over te brengen, benaderde de band de geportretteerden alsof het om twee mensen van vlees en bloed ging. De schilderstijl van de twee portretten bepaalde uiteindelijk de inspiratie voor de muziek. Over het verhaal zegt Dave: "Het inspireert ontzettend om in zo’n liefdesverhaal te duiken. Een verhaal waar je anders nooit aan zou denken." Hij komt tot de belangrijke conclusie: "Ik moet vaker naar een museum toe gaan."

Nederlands / Pop

Deel via social media: