Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2014-08-13 07:00:00 • 10 min lezen

Tiende editie TodaysArt festival in Scheveningen Haven

Festival voor hedendaagse kunst en muziek ruilt Haagse binnenstad in voor Scheveningen Haven

TodaysArt viert dit jaar haar jubileumeditie en pakt daarmee groots uit in het gebied rondom de haven van Scheveningen en het Zuiderstrand op 25, 26 en 27 september. Sinds de eerste editie heeft het festival altijd plaatsgevonden in de binnenstad van Den Haag met het Spuiplein als epicentrum. De voorgenomen plannen van de bouw van het Spuiforum deden de organisatie vorig jaar al besluiten het Spuiplein te verlaten. Waar in de afgelopen editie nog het leegstaande Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als hoofdlocatie voor het festival werd ingezet, is dit jaar besloten om het stadscentrum helemaal te verlaten en uit te wijken naar de haven van Scheveningen.

 

Tijdelijke invulling Zuiderstrandtheater Het festival zal plaatsvinden op diverse locaties rondom de haven van Scheveningen en omliggende publieke ruimtes zoals het strand en de haven. Alle locaties worden later bekend gemaakt maar de organisatie kan al bevestigen dat F.A.S.T en het nieuwe Zuiderstrandtheater twee van de hoofdlocaties van het festival zijn. Deze laatstgenoemde locatie werd als tijdelijk onderkomen voor het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal gebouwd en dreigde na het terugdraaien van de bouwplannen van het Spuiforum tijdelijk leeg te komen staan.

 

Eerste namen van programma bekend De organisatie heeft  voor de jubileumeditie een ambitieus programma voor ogen waarvan vandaag de eerste details bekend zijn gemaakt. Het programma bestaat veelal uit premières en coproducties van opkomende makers en gevestigde pioniers alsmede unieke samenwerkingen met artiesten waarmee in de afgelopen tien jaar intensief mee is samengewerkt. De eerste aankondigingen hebben voornamelijk betrekking op het performance en clubprogramma, in de komende weken zullen er geleidelijk meer en andere programma’s worden aangekondigd.

 

Het festival wordt op donderdag 25 september geopend met speciale concerten van Ben Frost en Tim Hecker. De Duitse muzikant en componist Nils Frahm was in het afgelopen jaar al de favoriet op menig festival en zal een van de hoofdacts zijn van het festival. Een andere artiest afkomstig van het Erased Tapes label, Ólafur Arnalds, was een van de hoogtepunten van TodaysArt 2010 en vormt samen met Bloodgroup lid Janus Rasmussen Kiasmos dat op TodaysArt voor het eerst in Nederland te zien zal zijn. Grote namen als SOHN en Planningtorock en sleutelfiguren uit de hedendaagse elektronische muziek zoals Charlemagne Palestine (samen met Mika Vainio en Eric Thielemans) zullen van de partij zijn om bijzondere bijdragen te leveren. Het programma wordt verder gekenmerkt door kenmerkende atmosferische muziekstijlen van Rafael Anton Irisarri en Jon Porras. De eerste contreien van het nachtprogramma zijn veelbelovend met acts als The Gaslamp Killer en JTC (James T. Cotton). Opkomend talent is in deze eerste reeks namen vertegenwoordigt door onder meer het Berlin Current programma dat wordt gepresenteerd door het CTM Festival met Moonwheel, Oake en Phoebbe Kiddo en lokale act Torus met de première van zijn nieuwe live show.

 

TodaysArt Festival 2014 25 - 27 September Scheveningen Haven

Tickets

www.todaysart.nl

 

Deel via social media: