Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR
2014-09-18 07:00:00 • 3 min lezen

Unseen Photo Fair 2014, 18-21 september Westergasfabriek Amsterdam. Tekst Roland Huguenin.

Op donderdag 18 september start de derde editie van Unseen. Deze internationale fotografiebeurs richt zich op onbekend fotografietalent en ongezien werk van gevestigde fotografen.

Unseen is een kunstmarkt met de sfeer en de uitstraling van een festival. De entourage van de Westergasfabriek is de ideale habitat voor fotokunst. Verzamelaars en fotografieliefhebbers, komen op een inspirerende manier in contact met fotografen en galeries.

Unseen kijkt dit jaar vooral naar de ontwikkelingen in de hedendaagse fotografie en vertelt verhalen uit allerlei landen, waaronder Japan. Het programma is in samenwerking met partners uit binnen- en buitenland samengesteld.

De ‘Unseen Living Room’ is een informele ontmoetingsplaats waar discussies en lezingen over fotografie plaatsvinden, zoals een paneldiscussie met de Foam Magazine Talents van 2014.

Op vrijdag 19 september is er een symposium over de verandering van de betekenis, functie en waarde van het fotografisch beeld. ‘Under Construction’ is een lezing over de nieuwe generatie Amerikaanse visuele kunstenaars. Voor hen vormt het creatieve proces zowel het onderwerp als het uiteindelijke resultaat van een beeld.

Op zaterdag 20 september wordt aandacht besteed aan de plaatsen waar fotografie wordt gepresenteerd en de manieren waarop dat gebeurt. Verschillende internationale initiatieven komen aan bod.

Op zondag 21 september sluit Unseen af met ‘Lunch Bytes’: een serie discussies in samenwerking met het Goethe-Institut en Foam Fotografiemuseum Amsterdam, samengesteld door Melanie Bühler. Bühler doet onderzoek naar de toenemende alomtegenwoordigheid van digitale technologie in relatie tot artistieke praktijken.

Unseen toont het interactieve fotografieproject ‘Trust the Cloud’. Het werk nodigt bezoekers uit om via een roltrap in een opblaasbare wolk van licht te springen. De sprong wordt gefotografeerd, geüpload in de 'cloud' en voor korte tijd getoond.

Tijdens Unseen wordt een speciale tentoonstelling ‘Anima on Photography, Japan’ gepresenteerd, over het stille bestaan van 'animism' (het idee dat iedereen een geest of ziel bezit) in de hedendaagse Japanse fotografie. Er worden werken getoond van Japanse kunstenaars uit de 20ste eeuw tot nu.

Sohei Nishino (1982, Japan), Foam Magazine Talent 2013, onthult zijn nieuwste dioramakaart van Amsterdam.

In de Unseen Living Room zal tevens een overzicht van naoorlogse Japanse fotoboeken te zien zijn.

Voor meer informatie over het uitgebreide festivalprogramma: www.unseenamsterdam.com/programme

 

Unseen is ontstaan uit een initiatief van Fotografiemuseum Foam in Amsterdam, Platform A en Vandejong Creative Agency.

Foam richt zich op toonaangevende fotografie, organiseert debatten en stimuleert opkomend talent. Platform A stimuleert de ontwikkeling van cultureel ondernemen en is gespecialiseerd in culturele evenementen. Vandejong is een creatief bureau dat nieuwe formats ontwikkelt voor een veranderende wereld. Een interdisciplinair team van creatieve strategen, business experts, grafisch ontwerpers, copywriters en onderzoekers, helpt organisaties te transformeren en zich opnieuw te verbinden met hun gemeenschap.

 

Unseen heeft een uitgebreide website en is te volgen via Facebook en Twitter.  Tevens is de Unseen app (voor iPhone) beschikbaar.

 

Adres: Westergasfabriek, Klönneplein 1, 1014 DD Amsterdam

 

Tekst Roland Huguenin

Deel via social media: