Zoek...
VEIN Plays RAVEL

VEIN Plays RAVEL

PERSBERICHTEN
DOOR
2017-08-14 11:06:00 • min lezen

VEIN Plays RAVEL

Na eerdere verkenningen van klassieke muziek op hun vorige album ‘The Chamber Music Effect’, zet het innovatieve trio VEIN deze koers resoluut voort op hun nieuwe productie ‘VEIN Plays RAVEL’ - een collectie van composities van de Franse componist Maurice Ravel.

Het werk van Ravel is een voor de hand liggende keuze voor VEIN. Hoewel deze componist, misschien een van de meest raadselachtige figuren uit de klassieke muziek, meer dan 100 jaar geleden leefde, hebben zijn composities verrassend veel overeenkomsten met het geluid van VEIN.

Ravel leefde in een tijdperk waarin een natuurgetrouwe traditie transformeerde naar een abstracte moderniteit. Hij benutte in zijn muziek vele stijlen, zoals barok, Spaanse muziek en ook jazz. Het Zwitserse trio bevindt zich in eenzelfde situatie: zij verkennen continu nieuwe territoria, zonder de waarden van de (jazz- en klassieke) traditie af te wijzen. Daarbij zijn de invloeden van VEIN net zo veelzijdig. Het vertrekpunt van 'VEIN plays RAVEL', is om een selectie van Ravel’s werk als sjabloon te gebruiken en deze te vertalen naar de hedendaagse versies van VEIN. Geheel in de traditie van de grootmeester zelf, maar ruim 100 jaar later. 

VEIN koos een aantal van zijn - totaal verschillende - composities, waarvoor Ravel verschillende stilistische modellen gebruikte: drie stukken uit de suite ‘Le Tombeau de Couperin’ en ‘Mouvement de Menuet’ van zijn sonatina (kleine sonates) voor piano, waarin Ravel naar de barok verwijst. 

Daarnaast ‘Blues’, van de vioolsonates en de ‘5 o'clock Foxtrot’ van de opera ‘L'Enfant et les Sortilèges’, waarin Ravel zowel salonmuziek van die tijd, als jazz gebruikte. 

Net zoals Maurice Ravel zich van diverse stijlen bediende en deze vertaalde naar zijn eigen muzikale wereld, heeft VEIN zich door Ravel laten inspireren en nieuwe elementen zoals grooves en improvisaties toegevoegd. Hiermee creëren ze een geluid dat onmiskenbaar van VEIN is en dat tegelijk continu de geest van Ravel resoneert.

Temidden van 'VEIN plays RAVEL' vinden we de ‘Bolero’ - een van de meest iconische stukken van de 20e eeuw. In de versie van VEIN wordt het trio versterkt met een blazerssectie, die het orkestrale karakter van dit compromisloze muzikale werk verklankt. Ook horen we de Brit Andy Sheppard, een van Europa’s beste jazzsaxofonisten, als gastsolist voor ‘Bolero’ en ‘Mouvement de Menuet’. Sheppard completeert het trio met zijn lyrische stijl en past naadloos in de synergie van VEIN en Ravel. 

Om het 10-jarige bestaan van VEIN (met meer dan 400 concerten op 4 continenten, in meer dan 40 landen) te vieren, trakteer trio VEIN zichzelf op ‘VEIN plays RAVEL’; een album waarop ze, wederom, voet zetten op nieuwe territoria en tevens de bevestiging vinden voor hun volgende stappen in de toekomst. 

Deel via social media: