Zoek...
PERSBERICHTEN
DOOR JAN KLUPPER
2015-01-13 07:00:00 • 6 min lezen

Wereldpremière Tan Dun door Ralph van Raat in Muziekgebouw

AAA Festivalavond in teken van thema CHINA here

 

 

Pianist Ralph van Raat brengt op woensdagavond 28 januari in het Muziekgebouw de wereldpremière van een nieuwe pianocompositie van de Chinese componist/dirigent Tan Dun (1957). Deze nieuwe pianosonate, getiteld The Fire, klinkt tijdens een late night concert (aanvang ca. 22.30 uur) waarin Van Raat het complete pianowerk van Tan Dun vertolkt. Eerder op de avond soleert Ralph van Raat óók in een concert met het Nieuw Ensemble (aanvang 20.15 uur) met werk van Tan Dun uit 1995. Beide concerten zijn onderdeel van AAA Festival CHINA here van 28 t/m 31 januari.

 

Tan Dun staat vol in de schijnwerpers deze AAA-editie, met uitvoeringen van orkestwerken in het Concertgebouw (o.a. wereldpremière van Wolf Totem door het Koninklijk Concertgebouworkest op 29 januari) én werken voor ensemble en voor piano solo in het Muziekgebouw. Nieuw Ensemble vertolkt in de Grote Zaal van het Muziekgebouw werken in kleinere bezetting van Tan Dun en andere belangrijke Chinese componisten als Guo Wenjing. Artistiek leider van het ensemble Joël Bons haalde deze destijds onbekende Chinese componisten in 1991 als eerste naar Nederland.

Pianosonate voor Van Raat

Tan Dun schreef zijn nieuwe pianosonate speciaal voor Ralph van Raat. Beiden hebben veel samengewerkt. Zo gaf de pianist op uitnodiging van de componist en onder zijn leiding een reeks concerten in China.  Van Raat over het ontstaan van dit nieuwe werk: ‘In Tan Duns pianoconcert The Fire uit 2008 zit een geweldige solocadens. Toen ik hem vroeg of ik dit niet als solostuk kon spelen, bood hij aan om er een volledig nieuw, zelfstandig pianowerk omheen te schrijven.’ Dit werk, een substantieel stuk van ruim een kwartier, beleeft nu zijn première.

Zielsverwanten Deze concertavond in het Muziekgebouw is óók onderdeel van Ralph van Raats serie Zielsverwanten in het Muziekgebouw. Van Raat kreeg een wildcard om met het Muziekgebouw vijf verschillende concert ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" / programma’s samen te stellen. Overige concertdata in deze reeks zijn 26 februari, een concert met percussionist Colin Currie; en 9 en 11 april in het World Minimal Music Festival. Het eerste concert in Zielsverwanten op 7 januari 2015, met muziek van Arvo Pärt, kreeg een 4-sterrenrecensie in de Volkskrant: ‘Pärt lijkt een makkie, maar Van Raat kiest een onverwachte route.’

Deel via social media: