Zoek...
Saxon - Destiny

Saxon - Destiny

Label: BMG

MUZIEKNIEUWS
DOOR ROELOF NOORDA
2018-08-02 07:00:00 • min lezen

hard rock
7

Saxon - Destiny

Het is Saxon dat behoort tot the Godfathers of New Wave of British Heavy Metal. Samen met Iron Maiden, Motorhead, Praying Mantas, Venom en Def Leppard brachten ze een golf van heavy metal binnen, wanneer de punk en disco zegevierde.

Onder leiding van zanger Biff Byford en gitarist Paul Quinn klom Saxon naar de top. Met de classic Heavy Metal sound regeerde de band in deze scene. Het live album the Eagle Has Landed werd een klassieker en met Power and the Glory en Cursader wist de band een hele schare fans te mobiliseren.
Deze albums zijn het afgelopen jaar als re release verschenen op het BMG label. Nu is het tijd voor de volgende 3 albums die als re release het licht weer zien.

Voor het album Destiny uit 1988, wist de band de producer Stephan Galfas te strikken. Een producer die vooral de Amerikaanse AOR acts produceerde. Dit is te horen ook. Zijn invloed op de band is sterk en de band zat in de positie dat ze diverse hits op hun conto konden schrijven. Met een cover van Christopher Cross wist de band met ‘Ride Like the Wind’ een goede hit te scoren, maar de gevestigde schare fans verlieten langzaam het schip. Paul Johnson neemt de bas waar en Nigel Durham zit hier voor het eerst achter de drumkit van Saxon. De basissectie is gewijzigd en we kunnen wel zeggen dat de band even stuurloos is geraakt. Het album kent nog wel prima songs waaronder ‘Song For Emma’, ‘Çalm Before The Storm’ en “Where the Lightning Strikes’.

Toch is er iets van glans verloren gegaan en men blijkt dit tijdens het proces langzaam te beseffen. ‘I Can’t Wait Anymore’ heeft niet meer het gewenste kassucces en de band trekt zich de opvolgende jaren even terug. Er verschijnen nog live albums en greatest hits voordat hun eerste echte album weer het licht ziet. Het album Solid Ball of Rock uit 1991 wordt de eerste stap om terug te keren naar de heavy metal van weleer. Zo bereikt Saxon langzamerhand een cult status.

hard rock

Deel via social media: