Zoek...
Tom Petty (1950-2017)

Tom Petty (1950-2017)

een legende van formaat

MUZIEKNIEUWS
DOOR ROELOF NOORDA
2017-10-03 07:00:00 • min lezen

Pop / Rock / Singer-songwriter

Tom Petty

Het is als een donderslag bij heldere hemel. De legendarische Tom Petty is afgelopen weekend niet meer onder ons. Een van de meest inspirerende muzikanten stierf door een hartstilstand in zijn huis te Malibu. Samen met zijn band the Heartbreakers werd zijn 40 jarig jubileum gevierd met een tournee dat nu bijna afgelopen was. Alleen New York stond nog op de lijst, nadat hij de afgelopen week 3 keer het Hollywood Dome had uitverkocht.

Thomas Earl Petty werd in 1950 geboren en wist als geen ander zijn eigen American rock met een Sounthern Accent te spelen. Voorafgaand van zijn solo carrière startte hij op school de band Mudcrutch. Met zijn maatjes Mike Campbell en Benmont Tench richt hij the Heartbreakers op.
Na twee matige rockalbums Tom Petty en You’re Gonna Get It werd de doorbraak met Damn the Torpedoes een feit. Het nummer “Refugee” werd een wereld hit en de man op handen gedragen. Terecht, zijn manier van spelen was uniek en Stevie Nicks  zou graag willen dat Petty & the Heartbreakers haar band zou worden.
Petty was eigenwijs genoeg om te zeggen dat dat niet gaat gebeuren, maar aardig in zijn doen en laten om haar te ondersteunen voor de studio opnamen. Dit heeft hij overigens altijd voor haar gedaan.
Wanneer Petty met Eurithmics gitarist Dave Stewart het album Sounthern Accent maakt verrast hij vriend en vijand door een andere sound aan te meten. “Don’t Come Around Here No More” werd een grote hit, mede door een prachtige clip.
Petty en de band werden uitgenodigd door Bob Dylan om zijn band te formeren. Dit past wel in het straatje van Petty en tourde als support act en Dylan’s begeleidingsband de wereld rond.
Het bracht hem bij de grootheden George Harrison, Roy Orbison en Jeff Lynne, kortom the Traveling Wilbury’s waar Petty de naam Charlie T. Wilbury aannam. Die  op hun beurt een hit scoorden met “Handle With Care” en “End of the Line”.

Het gevolg was dat Tom Petty meer afstand hield van de rocksound met the Heartbreakers. In Jeff Lynne (ELO) had hij zijn maatje gevonden en schreef zijn eerste solo album. Weergaloos werd  het album Full Moon Fever. Met “Free Falling”, “A Face in the Crowd” en “Running Down a Dream” scoorde hij hits na hits. Met Into the Great Wide Open deed hij dit dunnetjes over, maar betrok The Heartbreakers nu wel bij dit album.

“Mary Jane’s Last Dance” was een van de twee extra songs op het Greatest Hits album, dat een grote hit werd. De live reputatie van Petty was in middels groot en wanneer Stan Lynch zijn drumstokken neerlegt om zijn passie van produceren te volgen, werd Dave Grohl gevraagd om aan te schuiven. Als gast heeft hij dit een keer gedaan, bedankte voor de eer omdat hij meer invloed had met zijn nieuwe act the Foo Fighters. Wanneer producer Rick Rubin (“Mary Jane” song en Wallflower album)  Petty en de Heartbreakers vraagt om Johnny Cash te begeleiden zeiden ze geen nee. De American recording sessie zijn voornamelijk dan ook door the Heartbreakers ingespeeld en kreeg Cash een nieuw elan.

The Average White Band drummer Steve Ferrone nam de plaats van Lynch in. Na nog een goede soundtrack “She’s the One” werden de album Echo en The Last DJ en Highway Companion wat minder. Met hetlive album The Live Anthology en Mojo wist Petty zich weer in de kijker te spelen. Eindelijk tourt hij door Europa en wist met Pearl Jam Eddie Vedder als gast Nederland te verrassen.
Wanneer Hynotic Eye in 2014 verscheen (en een reünie van Mudcrutch) werd er vooral in USA live gespeeld. Dit eigenlijk tot en met 25 september jl. waarna hij op de ochtend van 2 oktober werd gevonden.

Een sympathieke muzikant met een groot hart, een eigen wil en een groot liedjes schrijver zullen we missen. Al zal er de komende tijd wellicht veel van de plank op plaat worden uitgebracht

Pop / Rock / Singer-songwriter

Deel via social media: