Zoek...
 Grasnapolsky 2017: Gras blijft groeien, ook als het sneeuwt

Grasnapolsky 2017: Gras blijft groeien, ook als het sneeuwt

WIN ACTIE
DOOR
2017-02-17 07:00:00 • 4 min lezen

Grasnapolsky 2017: Gras blijft groeien, ook als het sneeuwt

Afgelopen weekend vond Festival Grasnapolsky voor de vierde keer plaats in- en rondom het kolossale zendgebouw Radio Kootwijk van Staatsbosbeheer, midden op de Veluwe. Het werd met recht een winterfestival, dat een mooi wit randje kreeg. Dit jaar waren alle bungalows op Landal Rabbit Hill, de passe-partouts en zaterdagtickets uitverkocht. Daarnaast werd de muzikale programmering uitgebreid met onder andere een hiphop/dance-podium, (neo)klassieke acts en werd het publiek middels het randprogramma uitgedaagd nog meer nieuwe plekken en verhalen in en rondom het gebouw te ontdekken. Daardoor werd deze vierde editie van Grasnapolsky een echte totaalbeleving.

Gras blijft groeien
De capaciteit werd voor Grasnapolsky 2017 opgeschroefd ten opzichte van vorige jaren, wat resulteerde in bijna 30% meer bezoekers. Het festival streefde er dit jaar naar zoveel mogelijk mensen de Grasnapolsky-bubbel mee te laten maken op de Veluwe, met als doel de totaalbeleving te versterken.

Feest
Grasnapolsky was ook wat meer ‘feest’. Dat brave singer-songwriter imago is er nu wel vanaf, mede dankzij uitbreidingen in het programma. Zo werd tweede poortgebouw Annex A dit jaar omgetoverd tot podium met uitsluitend dance en hiphop, zorgde Enfant Terrible voor een Berlijnesque dansfeest in de catacomben en werden de afterparty-bungalows op Landal Rabbit Hill de vrijdag direct al afgebroken. 

Verrassingen
Er stond ook een aantal verrassingen op het programma: Moss speelde nieuw album ‘Strike’ als verrassing integraal in de Annex, Jordy van De Likt en Winterdagen doken met hun nieuwe collab ‘Winterjordy’ op op het Korte Golf podium in de Zenderzaal en Klangstof deed hun optreden nog eens over in het Atrium van het bungalowpark op de zaterdagnacht. Her’s, Het Universumpje en Jo Marches namen de after van de zondag voor hun rekening. 

Muzikale hoogtepunten
Programmeur Jelte Heringa: "Het is gelukt een nog diverser en toch samenhangend programma te realiseren dan tevoren. Schakelend tussen verstilde neoklassieke muziek en Berlijnse techno-sferen, was er voor elk wat wils."

Een vroeg muzikaal hoogtepunt op de zaterdag was de set van de Bosnisch-Zwitserse accordeonist Mario Batkovic op hoofdpodium Lange Golf. Traditiegetrouw waren er veel Belgische bands die grote indruk maakten op Grasnapolsky. Bijvoorbeeld het stralende Mahler met hun frisse synthpop, It It Anita met hun spijkerharde en energieke rock en Statue met onvervalste krautrock met maar liefst vier gitaristen.

Afriquoi kreeg op het hoofdpodium iedereen aan het dansen tot een sitdown aan toe, dankzij hun doeltreffende mix van dance en traditionele Afrikaanse muziek.

De bijzondere acts die juist niet op het podium maar op de vloer van de Zenderzaal speelden, maakten veel indruk. Club Gewalt oogstte niets dan lof met hun live-videoclip The Album Performance. Slagwerk Den Haag speelde ‘Timber’ van Michael Gordon met zes man in een cirkel op de vloer, met slechts zes stukken hout als instrumentarium. Annelie de Vries speelde mensen de tranen in de ogen met haar verstilde pianomuziek, voor het grote raam van de Zenderzaal.

Vernieuwing
Met een nieuwe stichting, bijbehorend bestuur en een grotendeels nieuw team, wil Grasnapolsky komende jaren flinke stappen zetten. Dit jaar uitte zich dat alvast in vernieuwing op het gebied van partnerships, de look & feel van het festival en het totale programma. 

Met dank aan subsidiënten Fonds Podium Kunsten, Gemeente Apeldoorn en Prins Bernhard Cultuurfonds, maar ook nieuwe partners als Veluwse Schavuyt, Fritz Kola en samenwerkingen met 3FM On Stage, Oedipus en The Daily Indie.

Grasnapolsky 2018
Grasnapolsky 2017 is meer dan geslaagd en we kijken samen met Staatsbosbeheer en Landal Rabbit Hill terug op een bijzondere editie. Op naar het vijf-jarig jubileum, #Gras18.

Deel via social media: