Zoek...
Zappa vanaf 12 juni in de bioscoop!

Zappa vanaf 12 juni in de bioscoop!

Fascinerend portret van enigmatisch rockster en visionair Frank Zappa

MUZIEKNIEUWS
DOOR ROELOF NOORDA
2021-06-07 07:00:00 • min lezen

Zappa

Prague 1989, het laatste actieve optreden van Frank Zappa in het kader van de terugtrekking van de Russische troepen. Het was de president van Tsjechië Havel die als kunstenaar Zappa had uitgenodigd om de nieuwe toekomst te bezegelen.

Al rokend verwelkomt hij het publiek. En is klaar voor de show, wat zijn laatste show zou zijn.
IN de film gaat men als docu terug naar de kluis waar stellingen vol banden en demo materiaal waar tot op de dag nog wordt uitgeput. Vandaar dat we met regelmaat nog nieuw materiaal op cd mogen verwelkomen. Met deze film wordt dit materiaal ook nog met beeld ondersteund.

Zappa verteld over zijn vader die het gas en mosterdgas voor de oorlog verwerkt. Het spelen met de gasmaskers is voor Frank en zijn boer dan ook speelgoed geweest. En al skind is het heerlijk om dit voor een school te kunnen gebruiken. Zijn ouders waren arm en het kopen van een album was al wat. Als kind vond Frank dit de orkesten verschrikkelijk.  Dit inspireerde Frank om het te verbeteren en uitdagend om naar de blues en Elvis en Captain Beefhart songs te luisteren.

Het idee om op een gitaar te spelen was voor Frank al vreemd maar de blues bracht de uitdaging en de drums was ook een gemakkelijke uitdaging. De eerste muziek was vooral klassiek wat hij maakte en uiteindelijk schoof het naar de blues
Met het creatieve brein maakte hij filmpjes en kaartjes met sterke teksten die verder gaan dan onze Loesje kaarten.  Met dit geld werd de eerste stap naar een studio gemaakt al werd het en afslag naar de gevangenis. Het is het begin van een bizar leven dat alleen maar beter werd.

De uitdaging van klassiek en pop van de jaren 60 met the Beatles tot zijn ontdekking van Alice Cooper. Zijn invulling van de crossover sound tussen jazz pop rock en klassiek tot het moment dat de rocksterren bij hem komen. Het komt allemaal in de film voorbij.
Het mooie is de chronologische volgorde van allerlei filmfragmenten die er zijn.
De struggle van de PRMC waardoor we tegenwoordig nog stickers op de hoesjes hebben over wel of geen uitdagende teksten.
Uiteindelijk komt de film tot de uitnodiging van president Havel om in Praag te komen spelen, waarna Zappa het gedroomde politiek toneel betrad. Het familie album met de hit ‘Valley Girl’ en zoals Zappa betaamd sloeg hij de richting van de klassiek in. De periode dat hij klassieke composities maakt zoals hij dit eind jaren 60 al deed. Nu uitgevoerd door o.a. het Kronos kwartet.
De prostaatkanker en de drang om nog een keer een klassiek stuk op te voeren werd uiteindelijk in Berlijn onder de naam Yellow Shark uitgevoerd. Met een afsluitend ruim 20 minuten staande ovatie wist iedereen inclusief hij zelf dat dit het laatste stuk zou zijn.

Deze docufilm maakt het mooi dat het een verhaal is geworden van de geniaal muzikant die alle partijen op schrift zet en dit door zijn bandleden laat spelen. De uitdaging gaf om meer te kunnen en orkesten tot de max drijven.
Wanneer je Frank Zappa zijn muziek kent is het een must om deze film te zien. Voor degene die hem alleen van naam kennen is het een mooie instap om periodes uit zijn leven muzikaal te herleven.

Het bijbehorende album is al een goede stap in deze richting en komende maand verschijnt het laatste concert op plaat. Een plaat met verhaal dat hier op beeld prachtig wordt verteld.

 

Deel via social media: